Poliklinika Kvarantan
Bolesti srca, Uncategorized , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nejasna bol u prsima, preskakanje srca, lupanje srca, gušenje, zamaranje, pritisak u prsima, gubitak svijesti, omaglica, zanošenje, slabost, nesigurnost, osjećaj napuhnutosti, nelagoda u želucu , kratak dah, nedostatak zraka, zapuhivanje  sve   to  mogu biti znakovi za bolest srca i  povod za provođenje Holter EKG-a.

Angina pektoris

Koronarna bolest može imati različite manifestacije

Strah, zaduha, nelagoda

Nejasna bol u prsima, mučnina

Dakle što je to Holter ekg?

Kada se kaže Holter  obično se misli na kontinuirano, 24-satno sminanje  EKG-a.  Ponekad se koriste i Holteri za EEG – elektroencefalografiju – snimanje električne aktivnosti mozga, a često i Holteri za praćenje krvnog tlaka.

Kada se koristi za srce,   EKG Holter monitor bilježi električne signale iz srca putem nekoliko elektroda pričvršćenih za prsni koš.   Obično se stavlja od  tri do osam elektroda.

Kako se postavlja i nosi Holter EKG

Kako se postavlja i nosi Holter EKG

Elektrode su spojene u jedan mali uređaj, veličine mobitela, koji je obično pričvršćen za pojas. Tijekon snimalnja pacijent obično vodi dnevnik  aktivnosti.  Većina Holtera ima i posebno dugme koje pacijent pritisne u trenutku kada subjektivno osjeća neku poteškoću. Tada u zapisu ostaje poseban znak koji upozorava liječnika na to zbivanje. Od pacijenta se očekuje da provodi sve normalne dnevne aktivnosti. Tijekom snimanja Holtera kroz 24 sata, ali ponekad i dulje možemo identificirati  poremećaj u ritmu srca ili prokrvljenosti srca koji se javlja rijetko i ne može se uloviti u jednokratnom kratkom snimanju običnog EKG-a.

Nakon provedenog monitoriranja Holter brojni podatci  iz njegove memorije  prebacuju se u računalo i liječnik uz pomoć posebnog softvera analizira zapis. Računalo, nakon špto to liječnik provjeri o odobri,  potom izdaje nalaz u kojem su brojni parametri  kao prosječni broj, maksimalni, minimalni broj otucaja srca,  aritmije, znakovi za slabiju  prokrvljenost srca i sl.

Poliklinika Kvarantan, Holter

Holter Ekg primjer softvera

Holter EKG

Prikaz aritmije u softveru Holter-a

Aritmija u Holteru

Aritmija u Holteru

Sam pregled je bezbolan, obavlja se uz svakodnevne aktivnosti.  Uz širu odjeću  nitko ne može primijetiti da pacijent provodi pretragu. Uređaj za snimanje  obično se nosi za pojasom ili na remenu preko ramena.   Kako se radi o osjetljivom elektronskom uređaju preba izbjegavati  tuširanje ili kupanje.