Aksijalni spondiloartritis

Uncategorized

Za potrebe ovog teksta u skupinu spondiloartritisa ćemo svrstati aksijalni spondiloartritis/ankilozantni spondilitispsorijatični artritisenteropatski artritis.

  • Aksijalni spondiloartritis je upalna bolest kralješnice. Češće pogađa muškarce u odnosu na žene, najčešće pogađa mlade muškarce. Karakteristični su simptomi dugotrajna bol u donjem dijelu kralješnice te dubinska i simetrična bol u području mišića stražnjice. Bol je posljedica upale donjih dijelova kralješnice (tzv. lumbosakralni dio) te sakroilijakalnih zglobova (zglobova koji spajaju kralješnicu s kostima zdjelice). O upalnoj križobolji govorimo kada traje dulje od 3 mjeseca, ne počinje naglo (za razliku od npr. lumbaga ili išijasa kod krivog pokreta ili podizanja tereta), najjača je u drugom dijelu noći i ujutro, ujutro je prisutna ukočenost u leđima dulja od 30 minuta, odmor je pogoršava dok je kretanje smanjuje. Upala dovodi do uništavanja zglobnih ploha i okoštavanja što u perspektivi dovodi do gubitka funkcije kralješnice. Ako se na klasičnim RTG snimkama vide promjene tada se dijagnoza naziva ankilozantni spondilitis. Ovo je stanje povezano s genom HLA-B27 no valja naglasiti da gen sam za sebe ne znači bolest jer većina europske populacije ovaj gen ima dok tek manji broj ljudi ima i bolest.
  • Psorijatični artritis je upalna bolest zglobova koja se javlja u sklopu psorijaze bilo kojeg oblika. Najčešće psorijaza prethodi upali zglobova, katkad se pojave istovremeno, a rijetko artitis prethodi pojavi psorijaze. Karakteristično za psorijatični artritis je tzv. daktilitis odnosno oticanje mekih tkiva i tetiva u području prsta šake ili stopala te u tom slučaju prst bude otečen i crven poput kobasice.
  • Enteropatski artritis je upalna bolest zglobova i/ili kralješnice koja se javlja u sklopu upalne bolesti crijeva (najčešće Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa). Zapravo je riječ o zglobnim simptomima uzrokovanim kroničnom upalom crijeva.

 

Dogovori za preglede na tel.098323243 i email poliklinika.kvarantan@gmail.com

Više na  Ambulanta za reumatologiju.