Bol u lijevom ramenu

Bolesti srca, Krvni tlak, Metaboličke bolesti , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kada se  pacijenti žale na bol lijevom ramenu, vratu lopatici ili gornjem dijelu nadlaktice doktori su često skloni, bez posebne analize,  to pripisati  pritisku na  korijene živaca u vratnoj kralješnici  i posljedičnim refleksnim bolovima u vratu, ruci i nadlaktici.

Nedavno sam imao jednog  pacijenta koji je često imao slične bolove u lijevoj i desnoj  strani vrata i ramena. Takve tegobe su se smirivale  uglavnom na  neki lagani analgetik.  Događaj koji opisujem  zbio se u petak poslije podne i navečer. Javio se telefonom  zbog  bolova u lijevom ramenu  i lijevoj lopatici.  Tegobe su počele oko 16 sati. Pokušao je s Lekadolom, sat kasnije i Brufenom , ali tegobe nisu pouštale. Istina nisu bile niti izraženije. Kako tegobe  nisu prestajale  dogovorili smo se da dođe u Polikliniku Kvarantan gdje sam ga oko 21.30 pregledao.  Onako, na prvi pogled  bio je dobro, tlak je bio nešto viši, ali EKG – elektrokardiogram je pokazao jasne znakove za  akutni infarkt srca.

Nakon primjene kisika i nitroglicerina , pozvana je hitna pomoć i u pratnji liječnika upućen je u jednu od zagrebačkih bolnica.  Odmah po dolasku urađena je hitna korornarografija – slika krvni žila srca – učeno je značajno suženje na jednoj žili   i postavljen stent.

Stent je jedna vrsta armature , koja širi krvnu žilu, ne dozvoljava  njeno sužavanja. Postavljanjem stenta  pacijent je  praktički izliječen.

Naravno da  je potrebno dalje provoditi striktnu  terapiju šećerne bolesti, masnoća, dosta kretanja, smršaviti, tlak  dobro regulirati .

Šro bi se desilo da smo odgodili pregled do drugog dana ujutro? Odgovor nije jednostavan. Možda  bi sve ostalo na jednom manjem infarktu srca, a možda se mogao razviti masivni nfarkt  koji bi bio  smrtonosan.  Ovako  je pravodobnim uočavanjem  infarkta   i odličnim postupcima liječnika u bolnici  spriječeno nastajanja komplikacija i  smrti.

Infakt srca  tipično se manifestira kao bol pod prsnom kosti, može se širiti u vrat, lijevu nadlakticu i rame. Ali to ne mora uvijek biti tako.  Kod nekih lokalizacija infarkta   bol se može javiti javiti u trbuhu, ponekad samo kao mučnina  ili sličiti tegobama od gastritisa.

Zato želim naglasiti da svaka  nejasna bol u prsima, trbuhu, ali u   ramenu, vratu, lopatici, ruci treba biti pomno istražena, posebno kod  pacijenata koji su debeli, puše, imaju šećernu bolest  ili povišeni krvni tlak. Također kod takvih bolesnika,a li i kod same sumnje na bolest krvnih žila srca treba uraditi pregled interniste, EKG, holter EKG, Holter za tlak, ergometriju i ultrazvuk srca.