Poliklinika Kvarantan
Bolesti probavnog sustava, Uncategorized , , , , , , , ,

Pitanje:

Poštovani, imam 24 godine, muško, 182 cm i 82 kilograma.  Da li je ta metoda dobra/zdrava za naš organizam i da li uopće dolazi do čišćenja kanalića jetre i izbacivanja kamenca? Ako je to dobro i zdravo, ja bih pokušao. Međutim, uz to se veže još jedno pitanje. Prije 6 mjeseci sam bio na operaciji jetre (ruptura lijevog režnja, oko 1 cm), pa me zanima da li uopće ja to smijem uraditi? Hvala i unaprijed zahvaljujem.

Odgovor

Činjenica je da živimo  brzo, stresno, otuđeno i da se brojni problemi oko nas  nagomilavaju, a često  ih nismo u stanju sami  razriješti. Zato brojni ljudi bivaju zaluđeni raznim čudotvorcima, čudesnim dijetama i čišćenjima organizma. Sugestivne reklame u medijima  upućuju na to da treba uraditi “nešto” za svoj organizam. Najčešće se u nastavku takvih tekstova nudi ovaj ili onaj proizvod  koji će ostvariti taj zadatak.
Mislim da je dovoljno zdravo živjeti -ne jesti previše, ne piti alkohol više od čaše vina na dan, ne pušiti, ne koristiti droge i svaki dan jedan sat oštro hodati -naravno poželjno je i više. Eto to je formula zdravog života.

Maslinovo ulje  je samo manje štetno od ostalih ulja, nije lijek- bez obzira na napise u medijima. Uzimanje veće količine maslinovog ulja (kao i bilo kakve druge masnije hrane)  izaziva kontrakciju žučnjaka i lučenje  žuči. Ta žuč u  u crijevima stvara kemijske spojeve -sapune i to su oni “kamenčići “za koje naivci misle da su izašli iz žučnjaka i žučovoda. Činjenica je da se ta priča povlači već desetljećima  i da sam vidio   desetine takvih herojskih pokušaja eliminacije  žučnih kamenaca na “prirodan “način. Uvijek se na ultrazvuku vide posljedice u vidu  značajne upala žučnjaka, ponekad  gušterače, a može se javiti i trovanje krvi -sepsa te znam za bolesnike koji su  neki su umrli nakon takvog tretmana. Kamenci ostaju u žučnjaku ili žučnim putovima samo sada sa još gorom situacijom.

Žučna vrečica s kamencem, Poliklinika Kvarantan

Kamenac u žučnjaku

"Čišćenje jetre"s maslinovim uljem

Kamenci u malom skvrčenom žučnjaku nakon “terapije s maslinovim uljem”.

Prim.dr.Marino Kvarantan
www.poliklinika-kvarantan.hr