Kolonoskopija

Kolonoskopija je pretraga debelog crijeva, a obavlja se savitljivim kolonoskopom. Pretraga se poduzima pri pojavi krvi u stolici, sumnji na upalu  (kolitis, ulcerozni kolitis i/ili Crohn-ova bolest) ili rak u debelom crijevu, nejasnim bolovima u trbuhu ili kod nekih drugih indikacija.

Pregled treba učiniti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju sa pojavom proljeva, neobjašnjivom boli u trbuhu, pojavi krvi u stolici ili nakon stolice. Kolonoskopija se preporuča u svih starijih od pedeset godina sa podacima o raku debelog crijeva u obitelji, preporuča se i kao preventivni pregled iznad pedesete godine života, zbog povećane učestalosti karcinom debelog crijeva u zrelijoj životnoj dobi.
Tijekom pretrage može se uzeti uzorak tkiva za analizu (biopsiju). Taj postupak je bezbolan. Polipi crijeva se ambulantno odstranjuju jedino ako su maleni i na uskoj bazi.Odluka o odstranjenju polipa ambulantno ovisi isključivo o procijeni liječnika koji radi kolonoskopiju. Uzimanje uzorka i polipektomija su bezbolni postupci.

Kako se izvodi kolonoskopija?
Pregled debelog crijeva izvodi se tako da pregledanik leži na lijevom boku, a savitljiva glatka cijev sa rasvjetom na vrhu (kolonoskop), debljine vašeg kažiprsta, uvodi se kroz anus u debelo crijevo te se polako i pažljivo napreduje kroz rektum i cijelo debelo crijevo, sve do spoja sa tankim crijevom. Tijekom pregleda u crijevo se upuhuje manja količina zraka, da bi se stijenka crijeva mogla dobro analizirati. Pregled je ponekad bolan, praćen osjećajem napuhnutosti, obično traje od deset do trideset minuta. U onih pacijenata koji su prethodno imali veću operaciju u trbuhu, bili zračeni ili imaju nizak prag za bol, preporuča se kolonoskopija u anesteziji.
Što se događa nakon pregleda?
Iza pregleda možete kratkotrajno imati osjećaj nelagode i blage grčeve u trbuhu, ponekad sa nagonom na stolicu, uglavnom zbog zraka koji se kroz endoskop upuhuje u vaše crijevo tijekom pregleda. Ako ste bili u anesteziji, neko ćete vrijeme, ne više od sat vremena, provesti u prostoru Poliklinike.
Vaš će Vam liječnik odmah priopćiti nalaz pri pregledu, a ako je uzimana biopsija za patohistološku analizu, rezultat ćete dobiti za nekoliko dana.
Koje se komplikacije mogu javiti pri pregledu?
Kolonoskopija i biopsija su vrlo sigurne kada ih izvodi liječnik koji je prošao posebnu izobrazbu u izvođenju endoskopskih procedura. Komplikacije su rijetke i uključuju mogućnost krvarenja na mjestu uzimanja biopsije, perforacije stijenke organa te eventualno potreba za bolničkim liječenjem i operacijom, a vrlo rijetko mogu biti i smrtne. Komplikacije se obično javljaju ako postoji  značajna bolest  crjeva – npr. upalna bolest crijeva, ožiljak nakon operacije  i sl. Važno je prepoznati rane znakove mogućih komplikacija i odmah kontaktirati liječnika u slučaju veće količine krvi u stolici, jakih bolova u trbuhu, temperature ili tresavice.
O čemu ovisi uspjeh kolonoskopije?
Uspjeh kolonoskopije – znači pregled cijelog debelog crijeva- ovisi o tijesnoj suradnji bolesnika i tima koji provodi kolonoskopiju. Ponekad je zbog loše očišćenog crijeva, anatomskih odnosa, priraslica po predhodnim operacijama ili zbog upala jajnika ili sl. razloga nemoguće provesti pregled do kraja. Tada liječnik predlaže ponovni pregled , eventualno u sedaciji (” anesteziji”) (ali ponekad se niti u sedaciji ne može uraditi kompletni pregled debelog crijeva) ili neki drugi vid pregleda crijeva.
Priprema za kolonoskopiju – detaljno čišćenje debelog crijeva je ključno za uspjeh pregleda.
Bezbolna kolonoskopija
Ponekad je kolonoskopija zbog anatomskih odnosa, priraslica  ili  ožiljaka po operacijama, kod sitnijih ljudi, kod preosijetljivih ljudi i sl. bolna te se  tada  može primijeniti kratkotrajna intravenozna sedacija (“anestezija”).