Hiperlipidemija – povišenje masnoća u krvi

Bolesti srca, Krvni tlak, Metaboličke bolesti , , , , , , , , , , , , , ,

Hiperlipidemija je poremećaj u kojem se u krvi nalaze povećane količine lipida – masnoća. Širi pojam,dislipidemija, uključuje i sniženu razinu zaštitnog HDL kolesterola. Hiperlipidemja doprinosi razvoju bolesti srca i krvnih žila. Zbog promjene načina života i prehrane sve je više debelih osoba, a dislipidemija je sve učestalija. Bitno je jednom godišnje uraditi sistematski pregled i laboratorij. U šećernoj bolesti hiperlipidemija, uz povišene vrijednosti glukoze u krvi, utječe na nastanak kasnih komplikacija šećerne bolesti. Bolest jetre zbog poremećenog djelovanja inzulina i dislipidemije nazivamo steatozom jetre – “masna jetra” lijepo se pikazuje ultrazvukom trbuha.

Lipidi nisu topljivi u vodi te se da bi bili topljivosti okružuju česticama proteina – apoproteinima tvoreći tako lipoproteinske čestice.

Lipoproteine se razlikuju u svojem mogućem učinku na nastanak ateroskleroze. LDL-kolesterol posjeduje izrazito veliku aterogenost i tako je rizičan za nastanak bolesti krvnih žila. HDL-kolesterol djeluje zaštitno. Glavna uloga HDL-kolesterola je da prihvaća kolesterol i vraća ga natrag u jetru. Da bi se umanjila štetnost aterogenih lipoproteina, mora ih se odstraniti iz krvi. LDL-kolesterol se uglavnom (oko 75%) uklanja pomoću posebnih receptora, mjesta na stanicama gdje lipidi iz krvi ulaze u stanice.

Do porasta lipida u krvi, osim zbog prevelikog unosa lipida, dolazi i zbog poremećaja u nekoj od karika u razgradnji.

Hiperlipoproteinemije dijelimo na primarne i sekundarne:

Arterijska hipertenzija(povišeni krvni  tlak) je češća u osoba s metaboličkim sindromom nego u ostaloj populaciji, a i liječenje je zahtjevnije. Osobe s prekomjernom težine stvaraju više supstancija koje pogoduju porastu tlaka, a razlog povišenom tlaku je i u višku tekućine u organizma.

  • Primarne hiperlipidemije – dalje se dijele na one koje se ogledaju u povećanoj koncentraciji kolesterola ili triglicerida, ili u kombiniranom poremećaju. Obiteljska hiperkolesterolemija je posljedica neodgovarajuće funkcije receptora za LDL-kolesterol na stanicama te zbog toga LDL ne može ući u stanicu i ondje se razgraditi. Poremećaj se ogleda u visokim vrijednostima LDL-kolesterola u krvi, uz uredne vrijednosti triglicerida i zaštitnog HDL-kolesterola.Obiteljska hipertrigliceridemija se ogleda u povišenim trigliceridima uz uredan LDL.

 

  • Sekundarne hiperlipoproteinemije se javlja uz određenih bolesti ili lijekove. Najčešće se hiperlipoproteinemija javlja uz šećernu bolest. Slične promjene susreću se i u metaboličkom sindromu zbog nedovoljnog iskorištavanja glukoze. Snižena je koncentracija zaštitnog HDL-kolesterola, a LDL čestice lakše uzrokuju aterosklerozu. Hiperlipidemija se može javiti i u smanjenom radu štitne žlijezde – hipotireozi. Ponekad se na temelju visoke vrijednosti lipida i posumnja na hipotireozu. Povišene vrijednosti lipida nalaze se uz povišene vrijednosti mokraćne kiseline što se može javiti i u sklopu metaboličkog sindroma, ali i u gihtu.

 

U liječenju je važno promijeniti prehrambene navike, koristiti namirnice siromašne masnoćama. Izuzetno je važna fizička aktivnost. Od lijekova se najviše koriste statini i fibrati, a u posljednje vrijeme se koristi i inhibitori koji prijeće ulazak lipida iz crijeva u krv. Statini djeluju primarno na LDL-kolesterol. Statina ima više vrsta, a unutar grupe se razlikuju u učinku na zaštitni HDL-kolesterol, trigliceride, ali i LDL. Fibrati su lijek izbora za bolesnike s povišenim trigliceridima. Dobar učinak postiže se kombinacijom inhibitora apsorpije lipida – ezetimiba i statina odnosno fenofibrata. Radi li se o sekundarnoj hiperlipidemiji treba liječiti i osnovnu bolest: šećernu bolest, hipotireozu.