Hladnoća i upala mokraćnih putova

Bolesti mokraćnog sustava , , , , , , , , , , , ,

Dolaskom hladnijih dana  uočava se porast   bolesnika koji se  žale na tegobe s mokrenjem.  Obično se pacijenti žale na  učestalo mokrenje, pečenje kod  mokrenja, nepotpuno izmokravanjenoćno mokrenje, bolovima u donjem dijelu male zdjelice.  Tegobe  obično počinju   nakon izlaganja hladnoći kao na nogometnim utakmicama, sjedanju u hladni automobil  ,  neprimjerene cipele i sl.   Tegobe se  ponekad same od sebe ili nakon kratkotrajnog  liječenja   primire  , ali se obično  uskoro ponavljaju.

Razlog  za takve  tegobe  najčešće  leži u   upali mokraćnih putova,   kod  mušakaraca i   upali prostate, a kod žena i upali jajnika.

Kod  muškaraca  obično se  radi o kroničnoj upali prostate  koja se u nepovoljnim uvijetima  izlaganju hladnoći, ali i žestokim jelima i pićima pogorša. Najčeća  greška  kod  liječenja takvih bolesnika je kratkotrajno  uzimanje  antibiotika “napamet” -bez analize  mokraće i sjemena . Tipično je da bolesnici izjavljuju – “imao sam nekoliko tableta Sinersula  kod kuće, uzeo sam ih i bilo mi je bolje”.

Dok se  kod žena, u slučaju prve  ili druge  upale  mokraćnih putova  i može  pokušati s kratkotrajnim davanjem antibiotika  “napamet”, kod  muškaraca je to sigurno pogreška. Bitno je uraditi bakteriološke analize  i potom dugotrajno liječiti upalu.

Od  dodatne obrade potrebno je uraditi klinički pregled bolesnika,ultrazvuk trbuha radi analize bubrega, mjehura i prostate (nju  treba pregledati transrektalnom sondom – trus) , bakteriološke  analize i PSA u krvi (prostata specifični antigen). PSA  je  protein koji se stvara u prostati ,a može upućivati na rak prostate. Svako povišenje PSA ne mora  značiti rak, već može biti poslijedica  velike prostate, upale prostate ili nekih zahvata na prostati. Kod  žena  obavezno treba uraditi i ginekološki pregled.

Nakon učinjenih svih  potrebnih pregleda  liječnik mora odrediti terapiju. Želim naglasiti da je ovakav sistematski pristup bitan jer se njime  izbjegava mogućnost  da promakne neka teža bolest. Činjenica je da se iz naizgled  banalne upale prostate  ili jajnika može razviti  i sepsa – prodor bakterija u krvni optok sa  rasijavanjem bakterija po cijelom organizmu. Ponekad se bolesnik obrati liječniku zbog upale mokraćnih putova, a sistematskim pristupom dijagnostici otkrije  se  rak prostate u početnom stadiju kada se još može izliječiti.

U zaključku treba  naglasiti da  gore navedene tegobe ne treba zanemarivati ili površno   obrađivati te neadekvatno liječiti. Potreban je pregled stručnjaka  i poštivanje njegovih preporuka.