Problemi s želucem

Post covid-19 sindrom


Postcovid kao nova bolest Zadnjih godinu dana stekli smo neka iskustva vezana uz posljedice Covid 19 infekcije. Uočeno je da oko 85% osoba nakon preboljele infekcije s Covid 19 virusom imaju veće ili manje tegobe kao što su:  Umor, kratki dah, kašalj,bolovi u Pročitaj više

Pregled pulmologa - Pulmološka ambulanta


  Pulmologija   Pulmologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem, dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti, donjih dišnih puteva – dušnika (traheje), dušnica (bronha) i pluća. U širem smislu, proučava i bolesti prsnog koša koša koje uzrokuju određene poremećaje disanja.   Anatomija Donji dišni sustav počinje Pročitaj više

Izjava o zaštiti privatnosti


Izjava o zaštiti privatnosti Poliklinika Kvarantan osobito poštuje privatni život posjetitelja i korisnika svoje web-stranice. Ova Izjava o zaštiti privatnosti određuje prikupljanje i upotrebu osobnih podataka posjetitelja te korištenje kolačića(cookies). Sve informacije koje posjetitelj pošalje ili su automatski zabilježene koriste Pročitaj više

Punkcija čvora u štitnjači, pod kontrolom ultrazvuka


Koja je narav čvora u štitnjači može se utvrditi ciljanom citološkom punkcijom. To znači da se pod kontrolom ultrazvuka u vodi igla u čvor u štitnjači i uzimaju uzorci  za citološku analizu. Postupak je praktički Pročitaj više

Važnost ranog otkrivanja raka testisa


Rak testisa je najčešći rak mladih muškaraca između 15 i 35 godina. Bitno je naglasiti da se lako otkriva i odlično može izliječiti. Čak i kod bolesnika s raširenim metastazama stupanj izliječenja je 85%. Na ovaj tekst ponukala su me Pročitaj više

Bolesti probavnog sustava, Pitanja i odgovori , , , ,

Pitanje:
Prije par mj.počele su mi smetnje u zeludcu kao sto su mučnina,nagon za povraćanjem bez povraćanja,gubitak apetita,stalno podrigivanje bez kiseline te osjećaj kamena u zeludcu.Vadjenjem krvi ustanovljena je helicobacter. Nakon trojne terapije analizom stolice je nema,prije terapije analizu stolice nisam radila.Poslije terapije nastavljam piti zipantolu mj.dana,vise nista mi nije smetalo.Medjutim prestankom uzimanja zipantole opet se javlja podrigivanje te osjećaj kamena.Povremeno uzimam ranital,ali mi nema učinak kao zipantola.Molim Vase misljenje te da li mi je neophoda gastroskopija.
Unaprijed zahvaljujem!

Odgovor
Poštovana!
Utvrđivanje bakterije H.pylori iz krvi ne govori da li ste aktualno imali nfekciju ili su antitijela koja su otkrivena stara infekcija. Tako da to što nakon trojne terapije niste imali bakteriju u stolici može značiti da bakterije uopće nije bilo ili da ste ju izliječili terapijom- dakle jasan zaključak nije moguće dati.
Obzirom na tegobe trebate uraditi gastroskopiju. Bili bi korisno da prođe 4-6 tjedana nakon zipantole i sl. lijekova prije gastroskopije jer ako se iz uzorka sluznice želuca traži H.pylori, on može biti “skriven“ uzimanjem Zipantole i sl. lijekova.

Gastroskoski prikaz čira želuca

Čir želuca

Pitanje:
Poštovani !! Imam 3 kratka pitanja.Naime prije svega imam 23 godine. .. 1. Zanima me koja je razlika između GERB-a i Ezofagitisa dali je to možda jednate ista stvar ili nije? 2.kolike su šanse da u ovim godinama dobijem rak jednjaka? 3. nekad osjećam teško prolaženje hrane do želuca iako su mi dva puta rendgenom snimali akt gutanja i pasažu jednjaka i nalaz je bio u potpunosti čist? Dali to znaci da imam Rak jednjaka s obzirom na teškoće u gutanju nekad hrane,a nekad tekućine a po nalazu bi se trebalo vidjeti postoje li strikture,čirevi i teža oštećenja. Moram napomenuti da žgaravicu (osjećaj pečenja) osjetim vrlo rijetko,umjesto toga kašljucam nekad i otežano gutam ,dali su to isto simptomi žgaravice.Hvala unaprijed !!

Odgovori
1. GERB je jedan od oblika ezofagitisa uzrokova vraćanjem kiseline u jednjak. Ezofagitis može biti uzrokovan i drum uzrozima.
2. Šansa da imate rak jednjaka s 23 godine je jako mala.
3.Teškoće u gutanju koje navodite vrlo vjerojanto su psihičke prirode, ali radi tazjašnjenja svih Vaših dilema i posebno straha od raka trebate uraditi gastroskopiju.

Pitanje:
često sam imala problema sa podrigivanjem, nazad 5 godina su mi diagnosticirali usljed puno stresa anksioznost, u razdoblju do nazad 9 mjeseci konzumirala sam velike količine gaziranog,ljuto,slano, slatko,kiselo. nepušač sam i ne konzumiram alkohol.prije godinu smrt bliske osobe. moji problemi počinju nazad 9 mjeseci. iznenadna suhoća ispod jezika ,nalaz krvi uredan. u 5 mjesecu užasni bolovi u grlu,popijen antibiotik al bol ostaje, krv uredna. bris grla uredan.ORL pregled kronični faringitis. stanje se smiriva na mjesec dana.početkom 7 mjeseca javlja se opet bol u grlu a polovicom mjeseca počinju bolovi u leđima i vrhu stomaka prema rebrima. controloc tri tjedna, bol nestaje al ostaje pečenje u grlu i bol jednjaka. kao i podrigivanje. nazad dva tjedna lagano par cetimetara u desnoj strani od pupka u jednoj točki lagana bol tupa, prolazna.ultrazvuk napravljen prije 5 dana svi organi uredi osim naglašenog dvanaesnika . dr internis daje diagnozu da je čir i trojnu terapiju. podrigivanje je konstantno prije i s vraćanjem hrane u usta. na djetnoj hrani sam zadnja dva mjeseca, slatko sam izbacila skroz, gazirano prije 9 mjeseci. mnogi su mišljenja da mi je internist dao krivu diagnozu i da je nemoguće utvrdit čir ultrazvukom, terapiju sam već počela piti. molim vas vaše mišljenje, unaprijed hvala.

Odgovor:
Ultrazvuk nije metoda za pregled želuca. Ali ponekad, kada postoje značajne promjene na želucu one se na ultrazvuku mogu uočiti. Kolega internist postavio je simnju na čir nakon što je većinu bolesti trbuha isključio ultazvukom i onda po logici zaključio da se najvjerojatnije radi o čiru želuca. Njegovo je razmišljane bilo ispravno. Ukolik ose tegobe na terapiju bitno ne smanje u roku od 15 dana onda predlažem gastroskopiju.