Rano otkrivanje raka prostate – primjer atipičnog bolesnika.

Bolesti mokraćnog sustava , , , , , , , , , ,

Rak prostate otkriva se pomoću četiri pretrage:

Najstarija i još uvijek vrlo važna pretraga je pipanje prostate prstom - digitorektalni pregled – kod kojeg liječnik pipanjem procjenjuje oblik prostate, njenu konzistenciju – tvrda, mekana, jednolika te kako je ograničena od okoline i da li je bolna.

Većina karcinoma prostate nalazi se u području koje je dostupno pipanju. Sam postupak pipanja je bezbolan. Bolesnik leži na boku, liječnik kažiprstom koji je u gumenoj rukavici i podmazan je kremom, kroz čmar ulazi u debelo crijevo, opipa dostupne dijelove crijeva i na kraju prostatu.

Druga važna pretraga je transrektalni ultrazvuk prostate – TRUS. To je metoda kod koje se prostata prikazuje ultrazvučnom sondom koja je uvučena u čmar i prislonjena direktno na prostatu.

Treća kockica u analizi prostate kod sumnje na rak prostate je određivanje PSA i F/T PSA. Ako je neka predhodno nabrojanih  metoda analize prostate sumljiva radi se biopsija.

Četvrta metoda je biopsija prostate. Biopsijom prostate dobijaju se uzorci koji se analiziraju patohistološki. Biopsija prostate je “skoro pa bezbolna”. to znači da osim nelagode zbog pegleda praktički i nema boli. Uzimanje uzoraka radi se “pištoljem” – spravicom koja u desetinki sekunde uleti u tkivo prostate i uzme uzorak. Uzima se 8-12-14 uzoraka. Možda je zgodno napomenuti da je tu metodu u rutinsku primjenu u Hrvatskoj uveo upravo prim.dr.Marino Kvarantan.

U ovom prikazu osvrnuo bi se na bolesnika kod kojega otkriven rak prostate, a cijeli proces otkrivanja je bio netipičan.
Kod bolesnika je digitorektalni nalaz bio uredan – prostate je bila promjera oko 6 cm, glatka, mekana, održanog srednjeg žljeba, bezbolan, dobro ograničena.
PSA je bio 1,2 ug/L , “dakle debelo u normalnim granicama”.

Atipični rak prostate, TRUS

Mala žarišta karcinom raka prostate

Jedino je transrektalni ultrazvuk -TRUS pokazao u oba bočna režnja prostate zone sumnjive na rak. To je bio razlog da se uradi biopsija prostate koja je pokazala nalaz raka prostate – karcinoma prostate u nekoliko žarišta u prostati i to dosta agresivnog oblika. Dakle za razliku od tipičnog nalaza za rak prostate – sumnjivi digitorektalni nalaz i visoki PSA ovdje su ti nalazi bili uredni. Da nismo uradili transrektalni ultrazvuk prostate – TRUS rak prostate ne bi bio otkriven i sudbina bolesnika je mogla biti vrlo loša.