Reaktivni artirtis, septički artritis, urički artritis- giht

Autoimune bolesti , , , , , , , , ,
  • Reaktivni artritis je upalna bolest zglobova koja nastaje kao posljedica bilo koje virusne, bakterijske ili gljivične infekcije. Najčešće se javlja nakon infekcija dišnih puteva te mokraćno-spolnog sustava. U većini slučajeva ovaj artritis neće postati kroničan te će se uz terapiju u potpunosti smiriti nakon nekoliko mjeseci.
  • Septički artritis je hitno stanje koje nastaje najčešće širenjem bakterija iz drugih organa krvlju u zglobove. Posebno su ugroženi ranije oštećeni ili umjetni zglobovi kao npr. umjetno koljeno i kuk. U ovoj situaciji je zapravo zglob ispunjen gnojnim sadržajem te zahvaćeni zglob treba hitno liječiti izvlačenjem gnoja i intravenskom primjenom antibiotika.
  • Giht ili urički artritis nastajte taloženjem kristala mokraćne kiseline u zglobove. Mokraćna kiselina se normalno proizvodi u tijelu razgradnjom bjelančevina. Kod nekih osoba se mokraćna kiselina proizvodi u većoj količini te se katkad može u obliku kristala taložiti u zglob što dovodi do upale zgloba – zglob je crven, otečen i izrazito bolan. Najčešće je zahvaćen zglob palca na stopalu. Prehrana bogata bjelančevinama, alkohol te lijekovi za izmokravanje su najčešći uzroci pojave gihta kod osoba koje za njega imaju sklonost.

 

Dogovori za preglede na tel.098323243 i email poliklinika.kvarantan@gmail.com

Više na  Ambulanta za reumatologiju.