Savjetovalište

Miozitisi


Upalne bolesti mišića, upalne miopatije ili miozitisi, su skupina bolesti u kojima imunološki sustav napada tkivo mišića što dovodi do postupno sve izraženije slabosti mišića uz porast upalnih parametara i u laboratorijskim nalazima uočljiv porast kreatin kinaze (CK). Bolovi Pročitaj više

Vaskulitisi


Vaskulitisi su sistemske upalne bolesti krvnih žila. U nekim slučajevima postoje protutijela koja možemo dokazati, u nekima ne, no zajedničko je svim ovim stanjima da imunološki proces napada stijenku krvne žile i time dovodi do niza simptoma i kliničkih Pročitaj više

Sistemske autoimune bolesti


Sistemski eritemski lupus (SLE) Za sistemski eritemski lupus slobodno možemo reći da je „školski primjer“ autoimunih bolesti kojima se bavi reumatologija. Najčešće pogađa žene, i to u dobi od 15 do 45 godina, a simptomi su bolesti šaroliki jer protutijela Pročitaj više

Reaktivni artirtis, septički artritis, urički artritis- giht


Reaktivni artritis je upalna bolest zglobova koja nastaje kao posljedica bilo koje virusne, bakterijske ili gljivične infekcije. Najčešće se javlja nakon infekcija dišnih puteva te mokraćno-spolnog sustava. U većini slučajeva ovaj artritis neće postati kroničan te će se uz Pročitaj više

Aksijalni spondiloartritis


Za potrebe ovog teksta u skupinu spondiloartritisa ćemo svrstati aksijalni spondiloartritis/ankilozantni spondilitis, psorijatični artritis, enteropatski artritis. Aksijalni spondiloartritis je upalna bolest kralješnice. Češće pogađa muškarce u odnosu na žene, najčešće pogađa mlade muškarce. Karakteristični su simptomi dugotrajna bol u donjem dijelu kralješnice te dubinska Pročitaj više

Miozitisi

Uncategorized

Upalne bolesti mišića, upalne miopatije ili miozitisi, su skupina bolesti u kojima imunološki sustav napada tkivo mišića što dovodi do postupno sve izraženije slabosti mišića uz porast upalnih parametara i u laboratorijskim nalazima uočljiv porast kreatin kinaze (CK). Bolovi u mišićima nisu karakteristični za ova stanja, već dominira mišićna slabost. Najčešće su pogođene velike skupine mišića – ramena, zdjelični mišići, natkoljenice – te bolesnici navode da s poteškoćama odijevaju odjeću preko glave, suše kosu, ustaju iz sjedećeg položaja, uspinju se stepenicama. Miozitisi se javljaju u svim dobnim skupinama, a uz oštećenja mišića nerijetko dolazi i do karakterističnih kožnih promjena te tada govorimo o dermatomiozitisu. Ako upalni proces ne stvara kožne promjene, riječ je o polimiozitisu. U postavljanju dijagnoze uz kliničku sliku i laboratorijske nalaze, nerijetko koristimo i EMNG te biopsiju mišića.

 

Dogovori za preglede na tel.098323243 i email poliklinika.kvarantan@gmail.com

Ambulanta za reumatologiju


Vaskulitisi

Autoimune bolesti , , , , , ,

Vaskulitisi su sistemske upalne bolesti krvnih žila. U nekim slučajevima postoje protutijela koja možemo dokazati, u nekima ne, no zajedničko je svim ovim stanjima da imunološki proces napada stijenku krvne žile i time dovodi do niza simptoma i kliničkih manifestacija – glavobolja, smetnji vida, kožnih promjena, oštećenja pluća i bubrega, oštećenja živaca ruku i nogu…

Postoje brojni vaskulitisi, a udžbenički ih dijelimo prema veličini krvnih žila koje zahvaćaju.

Za potrebe ovog teksta, izdvojio bih gigantocelularni ili temporalni arteritis, vaskulitis velikih krvnih žila, ujedno i najčešći vaskulitis odrasle dobi. Zahvaća isključivo osobe starije od 50godina. Imunološki sustav napada stijenku velikih krvnih žila – aorte i njenih ogranaka – što dovodi do zadebljanja stijenke i posljedično tome smanjenog protoka krvi. Upravo smanjen protok krvi dovodi do oštećenja tkiva i organa koji bi se tom krvlju trebali hraniti. Najčešći su simptomi jednostrana sljepoočna glavobolja, povišena temperatura, smetnje vida na jedno oko (nagla pojava „mušica“ pred jednim okom, povremena zacrnjenja vida na jedno oko), bolovi u ramenima i kukovima slično kao kod reumatske polimialgije. Bolest se uspješno liječi glukokortikoidima, a važno je imati na umu da ukoliko se događaju novonastale smetnje vida na jedno ili oba oka da treba hitnopotražiti pomoć oftalmologa kako bi se na vrijeme započelo s venskom terapijom glukokortikoidima i time spriječio trajni gubitak vida koji je ujedno i najozbiljnija komplikacija ove bolesti.

Dogovori za preglede na tel.098323243 i email poliklinika.kvarantan@gmail.com

Ambulanta za reumatologiju 


Sistemske autoimune bolesti

Uncategorized , , , , , , , , , , , ,

Sistemski eritemski lupus (SLE)

Za sistemski eritemski lupus slobodno možemo reći da je „školski primjer“ autoimunih bolesti kojima se bavi reumatologija. Najčešće pogađa žene, i to u dobi od 15 do 45 godina, a simptomi su bolesti šaroliki jer protutijela koje tijelo proizvodi napadaju različita tkiva – kožu (npr. tzv. leptirasto crvenilo lica), zglobove, vlasište, ovojnicu srca i pluća, bubrege, mozak i živce… Najčešći su simptomi kožne promjene, bolni i otečeni zglobovi te opći simptomi poput vrućice. Bolest može biti blažeg ili težeg oblika, no uz redovito praćenje i uzimanje propisane terapije, oboljele osobe mogu voditi sasvim normalan život.

Podtip eritemskog lupusa je tzv. diskoidni eritemski lupus (DLE). U ovom je slučaju riječ o bolesti koja isključivo zahvaća kožu te je rijetko povezana s protutijelima i oštećenjem drugih tkiva i organa.

 

Sjögrenov sindrom

Autoimuna je bolest koja zahvaća žlijezde s lučenjem na van, tzv. egzokrine žlijezde, kao što su suzne žlijezde, slinovnice, gušterača. Zahvaćanjem žlijezda dolazi do simptoma suhih očiju i manjka sline te se ovaj sindrom još naziva i sicca sindrom, tj. sindrom suhoće. No, kako je u podlozi poremećaj jednog oblika bijelih krvnih stanica, tzv. limfocita, nerijetko se mogu razviti poremećaji drugih organa i tkiva stoga ovi bolesnici znaju imati bolne i otečene zglobove, pojačan umor, vrućicu, povećane limfne čvorove, kožne promjene…

Sjögrenov sindrom je primarni ako postoji sam za sebe, a ako dolazi „u paketu“ s nekom od drugih autoimunih bolesti, npr. reumatoidnim artritisom, tada ga nazivamo sekundarnim.

 

Antifosfolipidni sindrom

Autoimuni je poremećaj zgrušavanja krvi. Dovodi do pojave tromboza i embolija (npr. venska tromboza noge, plućna embolija) ili poremećaja trudnoće (najčešće učestali spontani pobačaji). Za potvrdu dijagnoze je uz opisane simptome potrebno dokazati i protutijela.

Ovaj sindrom može biti samostalan te je tada riječ o primarnom antifosfolipidnom sindromu, a može biti udružen i s drugom autoimunom bolesti kada govorimo o sekundarnom antifosfolipidnom sindromu.

U liječenju je bitna kronična i trajna terapija protiv zgrušavanja krvi.

 

Sistemska skleroza

Ranije se često koristio naziv skleroderma no valja imati na umu da je sistemska skleroza pravilniji naziv jer imunološki proces dovodi do upale i ozljede vezivnog tkiva koje se cijeljenjem pretvara u ožiljak što dovodi do oštećenja brojnih organa i organskih sustava – pluća, probavni trakt… Kako se isti proces događa u potkožju, kožne promjene u smislu podbuhlih i otečenih prstiju, tamnjenja područja kože uz zatezanje (kreće od ruku i lica) i naposljetku otvrdnuće kože su upravo razlog zašto se ova bolest nazivala skleroderma.

Promjene na krvnim žilama dovode u ranoj fazi bolesti do tzv. Raynaudovog fenomena, kada se pri izlaganju hladnoći, ali katkad i spontano, stišću male krvne žile ruku i nogu te prsti mijenjaju boju – postaju potpuno bijeli, potom plavoljubičasti, zatim crveni.

Morfea ili lokalizirana skleroderma je proces koji zahvaća samo kožu i potkožje, druge organe ne, a obično se javlja na ograničenim područjima tijela. Navedeno stanje liječe dermatolozi.

 

Reumatska polimialgija

Javlja se isključivo nakon 50.godine života. Upalni proces zahvaća područje ramena i kukova, što dovodi do otežanog obavljanja svakodnevnih aktivnosti – sušenje kose, oblačenje, ustajanje iz sjedećeg položaja, uspinjanje stepenicama. Stanje obično kreće polaganim pogoršanjem i u ambulanti nerijetko susrećemo bolesnike nakon više mjeseci trajanja tegoba. Uz opisane simptome katkad se javljaju i povišena temperatura te gubitak tjelesne mase, a upalni su parametri (sedimentacija eritrocita i CRP) u gotovo svim slučajevima bar malo povišeni. Bolest se izuzetno uspješno liječi glukokortikoidima (npr. Medrol, Decortin) te bolesnici već nakon prve doze lijeka znaju reći da su „preporođeni“.

Dogovori za preglede na tel.098323243 i email poliklinika.kvarantan@gmail.com

Više na  Ambulanta za reumatologiju.

 


Reaktivni artirtis, septički artritis, urički artritis- giht

Autoimune bolesti , , , , , , , , ,
 • Reaktivni artritis je upalna bolest zglobova koja nastaje kao posljedica bilo koje virusne, bakterijske ili gljivične infekcije. Najčešće se javlja nakon infekcija dišnih puteva te mokraćno-spolnog sustava. U većini slučajeva ovaj artritis neće postati kroničan te će se uz terapiju u potpunosti smiriti nakon nekoliko mjeseci.
 • Septički artritis je hitno stanje koje nastaje najčešće širenjem bakterija iz drugih organa krvlju u zglobove. Posebno su ugroženi ranije oštećeni ili umjetni zglobovi kao npr. umjetno koljeno i kuk. U ovoj situaciji je zapravo zglob ispunjen gnojnim sadržajem te zahvaćeni zglob treba hitno liječiti izvlačenjem gnoja i intravenskom primjenom antibiotika.
 • Giht ili urički artritis nastajte taloženjem kristala mokraćne kiseline u zglobove. Mokraćna kiselina se normalno proizvodi u tijelu razgradnjom bjelančevina. Kod nekih osoba se mokraćna kiselina proizvodi u većoj količini te se katkad može u obliku kristala taložiti u zglob što dovodi do upale zgloba – zglob je crven, otečen i izrazito bolan. Najčešće je zahvaćen zglob palca na stopalu. Prehrana bogata bjelančevinama, alkohol te lijekovi za izmokravanje su najčešći uzroci pojave gihta kod osoba koje za njega imaju sklonost.

 

Dogovori za preglede na tel.098323243 i email poliklinika.kvarantan@gmail.com

Više na  Ambulanta za reumatologiju.

 


Aksijalni spondiloartritis

Uncategorized

Za potrebe ovog teksta u skupinu spondiloartritisa ćemo svrstati aksijalni spondiloartritis/ankilozantni spondilitispsorijatični artritisenteropatski artritis.

 • Aksijalni spondiloartritis je upalna bolest kralješnice. Češće pogađa muškarce u odnosu na žene, najčešće pogađa mlade muškarce. Karakteristični su simptomi dugotrajna bol u donjem dijelu kralješnice te dubinska i simetrična bol u području mišića stražnjice. Bol je posljedica upale donjih dijelova kralješnice (tzv. lumbosakralni dio) te sakroilijakalnih zglobova (zglobova koji spajaju kralješnicu s kostima zdjelice). O upalnoj križobolji govorimo kada traje dulje od 3 mjeseca, ne počinje naglo (za razliku od npr. lumbaga ili išijasa kod krivog pokreta ili podizanja tereta), najjača je u drugom dijelu noći i ujutro, ujutro je prisutna ukočenost u leđima dulja od 30 minuta, odmor je pogoršava dok je kretanje smanjuje. Upala dovodi do uništavanja zglobnih ploha i okoštavanja što u perspektivi dovodi do gubitka funkcije kralješnice. Ako se na klasičnim RTG snimkama vide promjene tada se dijagnoza naziva ankilozantni spondilitis. Ovo je stanje povezano s genom HLA-B27 no valja naglasiti da gen sam za sebe ne znači bolest jer većina europske populacije ovaj gen ima dok tek manji broj ljudi ima i bolest.
 • Psorijatični artritis je upalna bolest zglobova koja se javlja u sklopu psorijaze bilo kojeg oblika. Najčešće psorijaza prethodi upali zglobova, katkad se pojave istovremeno, a rijetko artitis prethodi pojavi psorijaze. Karakteristično za psorijatični artritis je tzv. daktilitis odnosno oticanje mekih tkiva i tetiva u području prsta šake ili stopala te u tom slučaju prst bude otečen i crven poput kobasice.
 • Enteropatski artritis je upalna bolest zglobova i/ili kralješnice koja se javlja u sklopu upalne bolesti crijeva (najčešće Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa). Zapravo je riječ o zglobnim simptomima uzrokovanim kroničnom upalom crijeva.

 

Dogovori za preglede na tel.098323243 i email poliklinika.kvarantan@gmail.com

Više na  Ambulanta za reumatologiju.


Reumatoidni artritis

Autoimune bolesti , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reumatoidni artritis (RA)

Reumatoidni artritis je kronična upalna bolest koja najčešće zahvaća samo zglobove, no u težim slučajevima kao i u slučajevima kada se ne liječi može doći i do zahvaćanja kože i potkožja, pluća i malih krvnih žila u različitim organima.

Protutijela koja u većini slučajeva RA možemo detektirati su RF i anti-CCP protutijela. U rijetkim se slučajevima navedena protutijela nisu povišena te tada govorimo o tzv. seronegativnom RA.

RA se može javiti u bilo kojoj dobi života no najčešće pogađa osobe između 40. i 60. godine života te najčešće počinje s bolovima i oticanjem u području malih zglobova šaka i zapešća i karakterističnom jutarnjom ukočenosti kada i po nekoliko sati pacijenti ne mogu obavljati svakodnevne jutarnje aktivnosti poput odijevanja i higijene.

Dogovori za preglede na 098323243 ili email poliklinika.kvarantan@gmail.com.

 Više na  Ambulanta za reumatologiju

 


Što je reumatologija?

Autoimune bolesti, Uncategorized , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reumatologijaje grana interne medicine koja se bavi sustavnim upalnim bolestima.

Navedene bolesti nastaju zbog poremećaja imunološkog sustava te ih dijelimo na autoimune i autoinflamatorne. Naime, zbog niza još nepoznatih uzroka kod pojedinih ljudi imunološki sustav stvaranjem upale napada tkiva i organe vlastitog tijela. Kada imunološki sustav napada više od jednog organa tada govorimo o sustavnim upalnim bolestima, a ako napada samo jedan organ, npr. štitnjaču u Hashimotovom tireoiditisu, govorimo o autoimunim bolestima vezanima za jedan organ ili organski sustav i takvim se bolestima bave drugi specijalisti – endokrinolozi autoimunim bolestima štitnjače, gastroenterolozi autoimunim bolestima probavnog trakta…

 

Reumatolozi se bave sistemskim autoimunim bolestima odnosno bolestima u kojima proces pogađa različita tkiva i organe – zglobove, kožu, oči, pluća, probavni trakt…

Reumatološke upalne bolesti se mogu javiti u bilo kojoj dobi života, pa tako i u dječjoj, no djecu liječe pedijatrijski reumatolozi.

Zbog niza razloga, većinom nepoznatih, autoimune bolesti češće pogađaju žene.

Navedene su bolesti u većini slučajeva kronične, a liječe se lijekovima koji smanjuju pretjeranu reakciju imunološkog sustava. Nažalost, glavni uzrok ovih bolesti još nije poznat te je zato liječenje, kao i bolest, kronično.

Srećom, danas reumatologija raspolaže s velikim brojem lijekova kojima se uz minimalne nuspojave bolesnici uspješno liječe te uz redovitu terapiju i kontrole mogu voditi normalan i funkcionalan život, a i brojne komplikacije bolesti se više ne viđaju kao prije.

Dogovor za pregled na tel. 098323243 ili email poliklinika-kvarantan@gmail.com

 

 

 

 z


Šećerna bolest i kardiovaskularne bolesti (bolesti srca i krvožilnog sistema)

Bolesti srca, Krvni tlak, Metaboličke bolesti, Šećerna bolest , , , , , , , , , , ,

 

Šećerna bolest i kardiovaskularne bolesti

Doc.dr.sc. Spomenka Ljubić

U šećernoj bolesti povećana je učestalost kardiovaskularnih bolesti. Isto je posljedica veće zatupljenosti rizičnih čimbenika za kardiovaskularne bolesti u tih bolesnika, ali i genetske predispozicije. Bolesnici sa šećernom bolesti imaju učestalije prekomjernu težinu, povišeni krbni tlak, dislipidemiju, protrombotičko stanje i kroničnu upala.

Hipertenzija se javlja jednako u tipu 1 i tipu 2 šećerne bolesti i dijelom je povezana sa razvojem dijabetičke nefropatije- oštećenje bubreg a zbog šećerne bolesti. Porastu tlaka doprinosi i povišena simpatička aktivnost. Hiperglikemija (povišeni šećer u krvi), upala i visok krvnitlak djeluju nepovoljno na glomerule ( osnovni element u bubregu gdje se krv filtira). Promjene u bubrezima dešavaju se primarno u području glomerula, ali i u prodručju tubula (kanalića). Promjene dovode do pojave albuminurije ( gubitka proteina mokraćom) te do aktivacije renin-angiotenzinskog sustava (RAAS). Kronična aktivacija RAAS-a dovodi do hipertenzije (povišenog krvnog tlaka), koja dodatno oštećuje glomerul. Ako dijabetička nefropatija ostane neliječena može napredovati do nefrotskogsindroma i terminalno (konačnog) zatajenja bubrega. Nizom studija je, kod dijabetičara, potvrđena oštećenja bubrega i bolstisrca I krvožilnog sustava.

Hiperlipidemija(povišenje masnoća u krvi) u šećernoj bolesti karakterizitrana je povišenim LDL-kolesterolom, ali i porastom triglicerida i sniženjem zaštitnog HDL- kolesterola. Također je povišena razima aterogenog apolipoproteina B. To je razlogom da je povećan rizik nastanka ateroskleroze. Profil dislipidemije (poremećaja metabolizma masnoća) kakav susrećemo u šećernoj bolesti posljedica je povišene inzulinske rezistencije te s time povezanim promjenama u jetri.

Protrombotičko stanje(povećana sklonost trombozama zbog poremećaja zgrušavanja krvi) često se zanemaruje, iako je značajno povećana pojava tromboza i moždanog udara. U osoba sa šećernom bolesti povečana je sklonost trombozi zbog promjene vrijednosti čimbenika koji sudjeluju u koagulaciji (zgrušavanju) krvi.

Proupalno stanje(stanje koje doprinosi upali) je osobito značajno za oštećenje krvnih žila te pojavu kardiovaskularnih događaja -moždanog i srčanog udara. Povišena je razima upalnih citokina (C-reaktivnog proteina, interleukina, transformirajućeg faktora rasta i niza drugih), snižena razina adiponektina. Djelom to je posljedica prekomjerne težine.

Prekomjerna težina prisutna je primarno u tipu 2 šećerne bolesti, ali i u šećernoj bolesti tipa LADA(10 posto ljudi kojima je dijagnosticiran dijabetesa mogli spadati u kategoriju ‘između’, koju stručnjaci označavaju kao dijabetes 1,5, a poznat je kao latentni autoimuni dijabetes odrasle dobi, pod skraćenicom ‘Lada’). Pri tome je za pojavu kardiovaskularnih bolesti osobito značajan abdominalni tip debljine. Osobe s prekomjernom težinom često imaju i povišeni krvni tlak, dislipidemiju, izraženije proupalni i protrombotičko stanje.

Žene sa šećernom bolesti sklonije su pojavi kardiovaskularnih bolesti i zatajenju srca o muškaraca, poglavito u tipu 1 šećerne bolesti, a dijelom je objašnjenje u gore navedenim rizičnim čimbenicima te genetskim čimbenicima. U osoba sa šećernom bolesti potreban je dodatan oprez jer zbog prisutne neuropatije ( oštećenje perifernih živaca)mogu izostati simptomi bolesti kao što su infarkt biokarda, perifenma ishemija na ekstremitetima.  Također treba što ranije u tijeku bolesti uz pomoć ultrazvuka srca tragati za prisutnošću sitoličke i dijastoličke disfunkcije da bi se na vrijeme započela terapija.

U liječenju šećerne bolesti danas je stav da treba u osoba s povećanim kardiovaskularnim rizikom ikardiovaskularnim bolestima u anamnezi primjeniti GLP-1 receptor agoniste. U slučaju srčanog zatajenja prednost imaju SGLT-2 inhibitori. Poštivanje tog algoritma omogućit će uz postizanje regulacije glikemije (reguliranje visine šećerau krvi) i kardioprotekciju ( zaštitu srca i krvnih žila)

U liječenje povišenog krvnog tlaka potrebno je uključititi inhibotore renin-angiotenzinskog sustava. Treba naglasiti da u osoba sa šećernom bolesti u liječenju hipertenzije često je potrebno primijeniti kombiniranu terapiju.

Liječenje hiperlipidemije (povišenih masnoća) zahtijeva primjenu statina koji imaju i protuupalno djelovanje. Treba naglasiti da je potrebno primjeniti adekvatne doze, jer problem pretstavlja često poddoziranje (preniska doza lijeka). Ponekad visina triglicerida zahtijeva primjenu lijekova tipa fibrata.

 


Post covid-19 sindrom

Bolesti pluća, Uncategorized , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Postcovid kao nova bolest

Zadnjih godinu dana stekli smo neka iskustva vezana uz posljedice Covid 19 infekcije. Uočeno je da oko 85% osoba nakon preboljele infekcije s Covid 19 virusom imaju veće ili manje tegobe kao što su: 

Umor, kratki dah, kašalj,bolovi u zglobovima, prsima , mišićima, kožni osip, noćno znojenje, glavobolja, gubitak kose, ubrzan rad srca, gubitak okusa i mirisa, depresija i anksioznost, problemi s pamćenjem i koncentracijom, povišena tjelesna temperatura, nesigurnost kod stajanja, tromboze vena i rjeđe arterija. Sve navedene tegobe mogu se pogoršati nakon fizičkih ili mentalnih aktivnosti.

Najviše poteškoća imaju oni bolesnici koji su bili teže bolesni ili su bili na respiratoru. Čini se da i neki bolesnici koji su imali laganiji oblik Covid infekcije imaju neke od dugotrajnih simptoma. Krivnja za brojne tegobe je u virusnoj infekciji koja je dovela do slijeda zbivanja koja završavaju stvaranjem krvnih ugrušaka što može zahvatiti sve organe te dovesti do plućne embolije ili moždanog udara. Neki od bolesnika će razviti i trajne promjene na plućima.

Kompleksnost Post Covid -19 sindroma navelo nas je da formiramo tim specijalista sastavljen od interniste, kardiologa, imunologa, endokrinologa i pulmologa radi dijagnosticiranja, praćenja i liječenja takvih kompleksnih bolesnika.

Tko bi se morao javiti na pregled nakon preboljele Covid-19 infekcije?

Svakako svi oni koji su imali teži oblik ove bolesti.

Oni koji nakon laganijeg oblika Covid 19 infekcije imaju neke od gore navedenih simptoma.

Koji je slijed obrade i pregleda?

Pregled interniste uz EKG i vađenje krvi za laboratorijske pretrage.

Kardiolog će uraditi UZV srca i procijeniti da li ima promjena na srca u smislu upale srčanog mišića ili osrčja. Ujedno će procijeniti potrebu za ergometrijom ili drugim pretragama.

Pulmolog će nakon pregleda i spirometrije odlučiti da li je potreban RTG pluća i MSCT pluća.

Endokrinolog će analizirati funkciju štitnjače i gušterače.

Imunolog će zbrinjavati eventualne zaostale imunološke promjene, artritise, nejasne bolove u zglobovima kao i eventualne poremećaje sa štitnjačom i šećernom bolesti.


Pregled pulmologa – Pulmološka ambulanta

Uncategorized , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Pulmologija

 

Pulmologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem, dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti, donjih dišnih puteva – dušnika (traheje), dušnica (bronha) i pluća. U širem smislu, proučava i bolesti prsnog koša koša koje uzrokuju određene poremećaje disanja.

 

Anatomija

Građa pluća

Trodimenzionalni model pluća

Donji dišni sustav počinje ispod glasnica, gdje grkljan (larinks) prelazi u dušnik. Dušnik se grana na dva glavna bronha (dušnice), koji ulaze svaki u svoje plućno krilo (lijevo i desno) te se dalje dijele u sve manje i manje bronhe, smanjujući se na kraju na mikroskopsku razinu.

Pluća su glavni dišni organ i zauzimaju veći dio volumena prsnog koša. Dijele se na dva plućna krila – lijevo i desno, od kojih je lijevo nešto manje, budući da se s te strane nalazi srce. U plućima se odvija izmjena plinova: kisik iz zraka u plućima ulazi u krv, a ugljični dioksid (CO2) iz krvi u pluća, otkud se potom izdiše u atmosferu. 

Bolesti pluća i bronha

Bolesti donjeg dišnog sustava možemo podijeliti u nekoliko kategorija:

 • infektivne (zarazne bolesti)
 • funkcijske (opstruktivne bolesti)
 • plućne tumore
 • ostale rjeđe bolesti pluća

Najčešći simptom bolesti donjeg dišnog sustava su:

 • kašalj
 • otežano disanje
 • bolovi u prsištu
 • sviranje u prsima

Svaki od tih simptoma može biti uzrokovan i bolestima drugih organa (srca, jednjaka, mišića prsnog koša) pa je često potrebna točna liječnička procjena pojedninih tegoba kako bi se mogla precizno usmjeriti dijagnostička obrada. Bolesti bronha su najčešće karakterizirane tzv.”sviranjem u prsima”, koje pacijent ponekad može sam čuti kod izdisanja, a najbolje se čuje pri liječničkom pregledu slušalicama. 

Infektivne/zarazne bolesti pluća

Dišni putevi su jedan od organskih sustava koji su najčešće pogođeni infekcijama. Iako su infekcije gornjih dišnih puteva (nosa, ždrijela i grkljana) češći, upale donjih dišnih puteva obično imaju težu kliničku sliku i češće zahtjevaju posjet liječniku radi procjene težine simptoma. 

Zarazne bolesti pluća najčešće uzrokuju virusi, potom bakterije te, u rijetkim situacijama, kod bolesnika s teškim popratnim bolestima, gljive. Ako je upala zahvatila bronhe, govorimo o bronhitisu, a ako su zahvaćena pluća govorimo o upali pluća (pneumoniji). 

Virusne upale su najčešće blažeg tijeka, karakterizira ih: 

 • kašalj
 • povišena tjelesna temperatura (najčešće ne iznad 38.5 st.C)
 • ponekad i osjećaj otežanog disanja

Neki virusi, kao što su virus gripe (Influenza) te, u zadnje vrijeme sveprisutni, SARS CoV2 (popularno zvan “Corona”) su dovoljno agresivni da mogu uzrokovati teške upale pluća koje zahtjevaju hospitalizaciju, a ponekad i intenzivno liječenje, uz visoke stope smrtnosti najteže oboljelih pacijenata. 

Virusne bolesti dišnog sustava liječe se simptomatski:  mirovanje,  skidanje temperature, lagana prehrana, unos dovoljno tekućine, za njih ne postoje specifični lijekovi (iznimka je virus gripe).

Glavni lijek za virusne bolesti je imunizacija cijepljenjem te se ono, protiv bolesti gripe i SARS CoV2, savjetuje svim odraslim osobama.

Bakterijske upale pluća i bronha su rjeđe te ih obično prati:

 • teža klinička slika
 • visoka tjelesna temperatura
 • izraženi simptomima slabosti
 • bolovi u prsištu
 • otežano disanje

Liječe se antibioticima, uz ostale, već spomenute simptomatske mjere. Nerijetko bakterijske upale pluća, pogotovo kod starijih osoba, imaju težu kliničku sliku, koja zahtijeva bolničko liječenje. Najteži oblici bakterijske upale pluća se liječe u jedinicama intenzivnog liječenja.

Funkcijske/opstruktivne bolesti pluća

Astma

Astma je bolest koja je uzrokovana prevelikom osjetljivošću bronha, najčešće na određene čestice iz zraka. Radi jednostavnosti, možemo ju promatrati kao “alergiju bronha”. Najčešće je povezana s drugim simptomima alergije – curenje nosa, svrbež očiju, osip kože – te se često javlja sezonski, kad su u zraku pristune veće količine peludi. 

Astma se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Česta je u djetinjstvu, a tokom puberteta simptomi astme mogu potpuno nestati, ali se i javiti kod nekog tko od nje ranije nije bolovao.

Najčešći simptom astme je sviranje u prsima i otežano disanje. Nerijetko se simptomi javljaju noću, i bude pacijenta iz sna. Kod sumnje na astmu potrebno se javiti liječniku, kako bi se obavio pregled, poslušala pluća te obavila obrada plućne funkcije -spirometrija. 

Astma se liječi lijekovima koji se uzimaju udisanjem, popularno nazvanim “pumpicama”.

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB)

Kronična opstruktivna bolesti, često zvana i kronični bronhitis, najčešće je uzrokovana dugogodišnjim pušenjem. Simptomi su:

 • dugotrajni kašalj,
 • iskašljavanje (najčešće žućkastog sadržaja),
 • sviranje u prsima,
 • postupno sve teže disanje.
 • simptomi se postupno razvijaju mjesecima i godinama,
 • važno ih je prepoznati u ranoj fazi bolesti kako bi se započelo adekvatno liječenje.

Dijagnoza KOPB se postavlja na temelju anamneze, pregleda pacijenta te obrade plućne funkcije (spirometrije). 

Kao i astma, liječi se lijekovima koji se uzimaju u “pumpicama”. Pacijenti koji boluju od KOPB imaju puno veći rizik za bakterijske infekcije i upale pluća, pa je često potrebno i dodatno, antibiotsko liječenje.

Tumori pluća

Tumori pluća su najčešće maligni (zloćudni) i u pravilu se nazivaju karcinomi. Pluća su jedan od najčešćih organa u kojima se razvijaju karcinomi, a smrtnost od karcinoma pluća najveća je od svih karcinoma. Preko 90% karcinoma pluća povezano je s pušenjem.

Tumori pluća, vrlo rijetko daju simptome u ranoj fazi bolesti, što je, uz njihovu agresivnost, i glavni uzrok visokih stopa smrtnosti. 

Simptomi tumora pluća su nespecifični: 

 • najčešće je to dugotrajni kašalj
 • slab apetit, gubitak na tjelesnoj težini
 • ovisno o smještaju tumora mogu se javiti i bolovi u prsištu
 • iskašljavanje krvi i sukrvice
 • smetnje s disanjem ili drugi

Kod pojave simptoma koji mogu upućivati na tumor pluća potrebno se odmah javiti liječniku kako bi se što prije učinila potrebna obrada. 

Također, pluća su organ gdje se vrlo često javljaju metastaze tumora koji se javljaju drugdje u tijelu, što dodatno otežava dijagnostiku i liječenje.

Druge plućne bolesti

Osim gore navedenih, postoji cijeli niz plućnih bolesti koje su rjeđe, no tim više izazovnije za dijagnostiku i liječenje. Javljaju se kao izdvojene plućne bolesti, ili u sklopu bolesti koje zahvaćaju cijelo tijelo (sistemskih bolesti) kao što su sistemski lupus ili reumatodini artritis. 

S obzirom na njihovu kompleksnost najčešće zahtjevaju timove specijaliziranih stručnjaka kako bi se adekvatno liječile.


1 2 3 4 5 6 7   Next »