Sistemske autoimune bolesti

Uncategorized , , , , , , , , , , , ,

Sistemski eritemski lupus (SLE)

Za sistemski eritemski lupus slobodno možemo reći da je „školski primjer“ autoimunih bolesti kojima se bavi reumatologija. Najčešće pogađa žene, i to u dobi od 15 do 45 godina, a simptomi su bolesti šaroliki jer protutijela koje tijelo proizvodi napadaju različita tkiva – kožu (npr. tzv. leptirasto crvenilo lica), zglobove, vlasište, ovojnicu srca i pluća, bubrege, mozak i živce… Najčešći su simptomi kožne promjene, bolni i otečeni zglobovi te opći simptomi poput vrućice. Bolest može biti blažeg ili težeg oblika, no uz redovito praćenje i uzimanje propisane terapije, oboljele osobe mogu voditi sasvim normalan život.

Podtip eritemskog lupusa je tzv. diskoidni eritemski lupus (DLE). U ovom je slučaju riječ o bolesti koja isključivo zahvaća kožu te je rijetko povezana s protutijelima i oštećenjem drugih tkiva i organa.

 

Sjögrenov sindrom

Autoimuna je bolest koja zahvaća žlijezde s lučenjem na van, tzv. egzokrine žlijezde, kao što su suzne žlijezde, slinovnice, gušterača. Zahvaćanjem žlijezda dolazi do simptoma suhih očiju i manjka sline te se ovaj sindrom još naziva i sicca sindrom, tj. sindrom suhoće. No, kako je u podlozi poremećaj jednog oblika bijelih krvnih stanica, tzv. limfocita, nerijetko se mogu razviti poremećaji drugih organa i tkiva stoga ovi bolesnici znaju imati bolne i otečene zglobove, pojačan umor, vrućicu, povećane limfne čvorove, kožne promjene…

Sjögrenov sindrom je primarni ako postoji sam za sebe, a ako dolazi „u paketu“ s nekom od drugih autoimunih bolesti, npr. reumatoidnim artritisom, tada ga nazivamo sekundarnim.

 

Antifosfolipidni sindrom

Autoimuni je poremećaj zgrušavanja krvi. Dovodi do pojave tromboza i embolija (npr. venska tromboza noge, plućna embolija) ili poremećaja trudnoće (najčešće učestali spontani pobačaji). Za potvrdu dijagnoze je uz opisane simptome potrebno dokazati i protutijela.

Ovaj sindrom može biti samostalan te je tada riječ o primarnom antifosfolipidnom sindromu, a može biti udružen i s drugom autoimunom bolesti kada govorimo o sekundarnom antifosfolipidnom sindromu.

U liječenju je bitna kronična i trajna terapija protiv zgrušavanja krvi.

 

Sistemska skleroza

Ranije se često koristio naziv skleroderma no valja imati na umu da je sistemska skleroza pravilniji naziv jer imunološki proces dovodi do upale i ozljede vezivnog tkiva koje se cijeljenjem pretvara u ožiljak što dovodi do oštećenja brojnih organa i organskih sustava – pluća, probavni trakt… Kako se isti proces događa u potkožju, kožne promjene u smislu podbuhlih i otečenih prstiju, tamnjenja područja kože uz zatezanje (kreće od ruku i lica) i naposljetku otvrdnuće kože su upravo razlog zašto se ova bolest nazivala skleroderma.

Promjene na krvnim žilama dovode u ranoj fazi bolesti do tzv. Raynaudovog fenomena, kada se pri izlaganju hladnoći, ali katkad i spontano, stišću male krvne žile ruku i nogu te prsti mijenjaju boju – postaju potpuno bijeli, potom plavoljubičasti, zatim crveni.

Morfea ili lokalizirana skleroderma je proces koji zahvaća samo kožu i potkožje, druge organe ne, a obično se javlja na ograničenim područjima tijela. Navedeno stanje liječe dermatolozi.

 

Reumatska polimialgija

Javlja se isključivo nakon 50.godine života. Upalni proces zahvaća područje ramena i kukova, što dovodi do otežanog obavljanja svakodnevnih aktivnosti – sušenje kose, oblačenje, ustajanje iz sjedećeg položaja, uspinjanje stepenicama. Stanje obično kreće polaganim pogoršanjem i u ambulanti nerijetko susrećemo bolesnike nakon više mjeseci trajanja tegoba. Uz opisane simptome katkad se javljaju i povišena temperatura te gubitak tjelesne mase, a upalni su parametri (sedimentacija eritrocita i CRP) u gotovo svim slučajevima bar malo povišeni. Bolest se izuzetno uspješno liječi glukokortikoidima (npr. Medrol, Decortin) te bolesnici već nakon prve doze lijeka znaju reći da su „preporođeni“.

Dogovori za preglede na tel.098323243 i email poliklinika.kvarantan@gmail.com

Više na  Ambulanta za reumatologiju.