Poliklinika Kvarantan

Primarijus dr. Marino Kvarantan je bio prvi liječnik u Hrvatskoj koji je u redovnu kliničku praksu uveo transrektalni ultrazvuk prostate i biopsije pod kontrolom tog ultrazvuka. To je bilo 1988.
Transrektalni ultrazvuk prostate (TRUS) je ultrazvuk prostate kod kojega se  prstu slična sonda  uvodi u početni dio debelog crijeva (5-do 10 cm) i prislanja se na prostatu. Takav direktni kontakt sonde i omogućava vrlo preciznu analizu prostate i otkrivanje  različitih bolesti prostate. Pregled je potpuno bezbolan

Transrektalni ultrazvuk prostate s kolor i power dopplerom daje  izvrsne informacije  u bolestima prostate i mokraćnog mjehura.

Rak prostate
TRUS precizno pokazuje sumljiva područja u prostati. Temeljem nalaza ultrazvuka , pipanjem prostate prstom te uz nalaz PSA postavlja se  indikacija za ciljane  TRUS-om vođene biopsije – punkcije prostate.

TRUS -transrektalni ultrazvuk prostate i biopsija prostateTako provedena  punkcija prostate je skoro bezbolna i   precizna.  Ubično se tankom iglom uzima 8 do 12 uzoraka tkiva prostate. Nakon tako postavljene dijagnoze može se planirati liječenje raka (kacinoma) prostate. Rak prostate najčešće je bolest starijih ljudi, ali ponekad se javlja i u mlađim godinama. Naš najmlađi pacijent imao je 45 g. Kod mlađih ljudi rak ima zločudniji karakter i brže napreduje.

Rano otkrivanje karcinoma prostate

Karcinom prostate

 

 

 

 

Hipertrofija prostate – dobroćudno povećanje prostate – adenom prostate
Tijekom godina središnji dio prostate – adenom, se poveća i pritisne  na vrat mokraćnog mjehura. To dovodi do otežanog izmokravanja, čestog mokrenja, zastoja mokraće u mjehuru, infekcija mokraćnog mjehura eventualno treba stavitii kateter u mjehur. TRUS  prostate detaljno pokazuje strukturu prostate i jasno razlikuje dobroćudno od zloćudnog povećanja prostate. Ne treba zaboraviti da se adenom prostate pojavljuje već kod maldih ljudi, ali obično prve smetnje počinje stvarati u pedesetim godinama života.

Upale prostate
Akutne i kronične upale  prostate također ostavljaju tragove na tkivu  prostate. Kod akutne upale prostate – akutni prostatitis prostata postaje velika, grube strukture, bolna na pipanje, a javljaju se i ostali simptomi upale  prostate – bolno mokrenje s pečenjem, nemogućnost  izmokravanja, visoka temperatura. Pod  kontrolom transrektalnog ultrazvuka  moguće je punktiratri ciste i apscese (gnojne nakupine) u prostati. Kronična upala prostate ostavlja u prostati kalcifikate, ciste, ožiljke.U tim manje vrijednim dijelovima prostate  perzistiraju žarišta infekcije koja se povremeno  pojavi s burnim simptomima

Pregled mokraćnog mjehura
Transrektalni ultrazvuk  prostate – eho prostate, odlično pokazuje i mokraćni mjehur pa je moguća fina analiza stijenke mokraćnog mjehura kod različitih simptoma od strane mokraćnog mjehura.
Kada se govori o simptomima upale mjehura onda se često izjednačavaju muškarci i žene.   Činjenica je da su simptomi upale mjehura česti kod žena jer su kod njih i upale mjehura česte zbog kratke mokraćne cijevi.
Kod muškaraca najčešće se radi o simptomima upale prostate, sjemenih mjehurića , a ponekad  i testisa ili upale uretre, a vrlo rijeto su simtomi upale mjehura u muškaraca znak bolesti samog mjehura.
Rak i polipi mokraćnog mjehura javljaju se skoro isključivo kod pušača. Oni se mogu otkriti kada su još vrlo mali, obično ograničeni na samu sluznicu mjehura te  tada jednostavno i bez  velike operacije izlječivi.
TRUS može precizno izmjeriti volumen urina koji zaostaje nakon izmokravanja- rezidualni urin.Takođr odličn ose vide i kamenci u mokraćnom mjehuru.