Ultrazvuk testisa s kolor doplerom

Ultrazvuk testisa i skrotuma(mošnji) daje odličan uvid u strukturu testisa, epidimisa, krvnih žila u skrotumu te kože i potkožnih pomjena. Ultazvukom se mogu otkriti promjene u testisima koje su posljedica raka, upale, povrede.

Prikazuju se i pasjemenici – epididimisi, uz testis priključene vrečaste lobulirane  tvorbe. Mogu se viditi i ciste epididimisa ili testisa. Jasno se prikazuje i hidrokela – tekućina oko testisa  i varikokela – proširenje vena u skrotumu koje može biti odgovorno za neplodnost muškarca.

Kolor dopler odlično pokazuje prokrvljenost testisa i širinu priležečih vena koje mogu dovesti do varikokele -važnog razloga za neplodnost muškaraca.

Važno je  kontrolirati retinirane testise, odnosno one koji su ostali  u ingvinalnom kanlau – odnosno nisu se spustili u skrotum . U takvim retiniranim testisima često se razvija rak testisa.

Rak testisa se odlično i na vrijeme može otkriti ultrazvučnim pregledom. Važno je naglasiti  da rano otkrivanje raka testisa onogućava sigurno izliječenje.

Čvor u mošnjama

Proširene vene u skrotumu -varikokela