Ultrazvuk trbuha s kolor dopplerom

Izjava o zaštiti privatnosti


Izjava o zaštiti privatnosti Poliklinika Kvarantan osobito poštuje privatni život posjetitelja i korisnika svoje web-stranice. Ova Izjava o zaštiti privatnosti određuje prikupljanje i upotrebu osobnih podataka posjetitelja te korištenje kolačića(cookies). Sve informacije koje posjetitelj pošalje ili su automatski zabilježene koriste Pročitaj više

Punkcija čvora u štitnjači, pod kontrolom ultrazvuka


Koja je narav čvora u štitnjači može se utvrditi ciljanom citološkom punkcijom. To znači da se pod kontrolom ultrazvuka u vodi igla u čvor u štitnjači i uzimaju uzorci  za citološku analizu. Postupak je praktički Pročitaj više

Važnost ranog otkrivanja raka testisa


Rak testisa je najčešći rak mladih muškaraca između 15 i 35 godina. Bitno je naglasiti da se lako otkriva i odlično može izliječiti. Čak i kod bolesnika s raširenim metastazama stupanj izliječenja je 85%. Na ovaj tekst ponukala su me Pročitaj više

Rak debelog crijeva


Pitanje: Poštovani, javljam se zbog zdravstvenog stanja svog oca. Otac mi je imao rak debelog crijeva na 17 cm, te je imao privremenu vrećicu koju je prije mjesec dana uklonjena, no njegova crijeva nisu još počela da donekle normalno rade Pročitaj više

Nakon operacije preponske kile


Pitanje: Operirao sam preponsku kilu prije godinu i pol dana i sada osjetim da u tome djelu tijela peckanje koje kratko bude pa prođe i još mi je taj dio utrnjen. Odgovor: Vrlo vjerovatno se radi o proraštanju vezivom mrežice koja je Pročitaj više

Ultrazvuk trbuha (ultrazvuk abdomena, ultrazvuk trbušne šupljine) s kolor dopplerom

Primarijus dr. Marino Kvarantan  bio je jedna od  prvih liječnika internista koji su ovladali tom metodom i intenzivno ju koristili u liječenju bolesnika u  Internoj intenzivnoj  skrbi KBC Rebro.

Ultrazvuk jetre, žučnjaka, žučnih putova i gušterače
  • Ultrazvuk opisuje promjene jetre kod različitih bolesti. To mogu biti kronično oštećenje jetre alkoholom – ciroza , masna jetra, ciste u jetri, tumori u jetri, metastaze u jetri.
  • Ultrazvuk  u žučnjaku može pokazati  kamence,    kamence u žučovodima, upalu žučnjaka, upalu žučnih vodova, polipe u žučnjaku, proširenje žučnih vodova.
  • Uvijet za dobar prikaz gušterače ultazvukom  je da  nema puno plinova po crijevima.  Lijepo se vidi glava i trup gušterače, struktura tkiva, postojanje proširenja kanala, ciste u gušterači ili tumori gušterače.

Dobročudni tumor u jetri

Dobročudni tumor jetre – hemangiom

Tumor stijenke žučnjaka

Polip žučnjaka – kolesteroloza

 

 

 

 

 

Ultrazvuk bubrega s kolor dopplerom
Ultrazvuk bubrega opisuje kontruru bubrega, debljinu  aktivnog tkiva bubrega,  postojanje kamenaca  i  proširenje kanalnog sustava. Odlično se vide ciste i tumori bubrega. Bubrežni kamenci manji od 5 mm teško se razaznaju  ako su u središnjem dijelu bubrega. Maleni bubrezi karakteristika  su kroničnih  bolesti, a veliki bubrezi se javljaju kod akutnih bolesti. Izuzetak je šećerna bolest kod koje  dolazi do povećanja bubrega.

Ultrazvuk mokraćnog mjehura s kolor dopplerom
Mokraćni mjehur mora biti jako ispunjen mokraćom da bi se ultrazvukom mokraćnog mjehura dobio dobar prikaz kontura mjehura i sluznice mokraćnog mjehura.  Odlično se prikazuju kamenci u mokraćnom mjehuru,  tumori sluznice mokraćnog mjehura. Interesantno ne napomenuti da se karcinom mokraćnog mjehura skoro isključivo javlja u pušaća. Iako se prostata prikazuje tijekom pregleda ultrazvukom mokraćnog mjehura takva pretraga nije dovoljno precizna i treba uraditi transrektalni ultrazvuk prostate-TRUS

Ultrazvuk slezene s kolor dopplerom
Slezena je smještena je dosta visoko  straga s lijeve strane i uglavnom se može  dobro analizirati. Ona može biti povećana vezano uz bolesti jetre- ciroza jetre i uz neke hematološke bolesti.

Ultrazvuk želuca, crijeva i slijepog crijeva
  • Ultrazvuk želuca može pokazati  zaostajanje hrane u želucu, ali ultrazvuk nije metoda pregleda želuca i uredan nalaz u području želuca  ne isključuje  bolest želuca.
  • Ultrazvuk crijeva može pokazati eventualno proširenje crijeva  tijekom zapetljaja crijeva, a ponekad se mogu uočiti i veći tumori debelog crijeva. Ultrazvuk nije metoda pregleda crijeva i uredan nalaz u području crijeva  ne isključuje  bolest crijeva.
  • Ultrazvuk  apendiksa- “slijepog crijeva”-crvuljka s kolor dopplerom je metoda koja se u zadnje vrijeme dosta koristi u dijagnosticiranju akutne upale  crvuljka. Crvuljak se ne može uvijek prikazati ultrazvukom.

 

Ultrazvuk aorte, limfnih čvorova i velika šuplje vene s kolor dopplerom
Velike krvne žile u trbuhu lijepo se prikazuju na ultrazvuku trbuha pod uvjetom da nema previše plinova u crijevima.

Punkcije i biopsije pod kontrolom ultrazvuka
Jedna od prednosti ultrazvučnog pregleda trbuha – abdomena- je mogućnost punkcije -biopsije- čvrstih organa pod kontrolom ultrazvuka. Naime liječnik tijekom biopsije cijelo vrijeme na ultrazvučnom aparatu prati kretanje vrha igle. Time se postiže precizno uzimanje uzoraka i izbjegava oštećenje organa. Postupak je praktički bezbolan.
Priprema za ultrazvuk trbuha
Praktički nije potrebna. Ipak bolje je ako je pacijent natašte jer se onda bolje prikaže žučnjak.Korisno je donijeti sve stare nalaze ultrazvuka ili drugih pregleda.
Ako pregledanik ima puno plinova po crijevima tada s liječnikom treba  dogovoriti pripremu.