Zimica, tresavica, upala prostate

Bolesti mokraćnog sustava , , , , , ,

Gospodin, 58 godina.

Dolazi na pregled jer unazad dva dana  ima epizode  drhtanja koje traju po pola sata, ne može mu pomoći niti utopljavanje dekama. Kada se prestane tresti odmah se osjeća bolje. ali ukupno   se osjeća bolesnim.
U daljem razgovoru doznaje se da je prije dvije  noći imao epizodu  tijekom koje je učestalo  mokrio desetak puta,  otežano, ali obilno, bez pečenja te navodi “kao da mi je nešto bilo u zdjelici. Misli da nije imao temperature, ali ju nije mjerio.
Kod pregleda upada u oči da je u dobrom općem stanju, bez temperature. Glava, vrat, srce, pluća trbuh sve uredno. Kod digitorektalog pregleda  javlja laganu bol na lijevoj strani prostate.
Transrektalni ultrazvuk prostate - TRUS pokazuje s lijeve strane minimalne promjene.
U urinu samo šećer ++, ostalo b.o.

Kako se sve skupa zbivalo u subotu navečer teško je uraditi dodatnu obradu,  ali  prema anamnezi i kliničkom nalazu te nalazu tranrektalnog ultrazvuka prostate mislim da je  se radilo o akutnoj egzacerbaciji kroničnog prostatitisa. U toj egzacerbaciji došlo je do prodora bakterija iz prostate u krv  i pojave tresavice. Preporučeni su  mu antibiotici. Nakon dva dana bio je bez ikakvih značajnijih tegoba.

Ovim primjerom želio sam skrenuti pažnju  na često puta neprepoznate kratkotrajne epizode tresavica koje su uztokovane  oslobađanjem  bakterija u krv  i time rasapa tih bakterija po tijelu. Tako razasute bakterije mogu se naseliti  npr.  na  zaliscima srca ili stvoriti  gnojne nakupina drugdje po tijelu.

Još  da pojasnim: zimica  i tresavica nisu isti pojam. Zimica je kada je nekome zima i utopljavanjem se taj osjećaj smanji. Kod tresvice bolesnik se trese, trese se i krevet pod njim te nikakvo utopljavanje ne pomaže. Svaka   tresavica  zahtijeva evaluaciju i liječenje.
Prim.dr. Marino Kvarantan