Kardiološki pregled

Kardiološki pregled

Stezanje u prsima, povišeni krvni tlak , pitanje infarkta srca ili angine pektoris, zatajivanje srca, nepravilni rad srca

Kardiološki pregled je pregled specijaliste koji temeljem anamneze, detaljnog kliničkog pregleda te prema potrebi dodatnih pregleda postavlja točnu dijagnozu bolesti i propisuje terapiju.Stanja i bolesti koje se analiziraju na ovom pregledu su: nejasna bol u prsima (stezanje u prsima), povišeni krvni tlak (arterijska hipertenzija), pitanje infarkta srca ili angine pektoris (ishemija srca – nedostatak kisika u srcu), popuštanja srčanog mišića – zatajivanje srca, nepravilni rad srca i osjećaj lupanja te preskakivanja srca (aritmije srca, ekstrasistole, fibrilacija atrija,palpitacije), osjećaj gušenja, iznenadne promjene krvnog tlaka, nejasne nesvjestice, vrtoglavice i prirođene mane srca.

EKG –a (elektrokardiogram)

Elektrokardiogram je aparat koji snima električnu aktivnost srca u mirovanju. Pokazuje ritam srca, postojanje strukturnih promjena, infarkt srca, blok u električnom provodnom sustavu srca, aritmije i dr.

Moderni EKG aparati su obično povezani s kompjutorom koji omogućava i detaljnu analizu snimka te ispis na občnom A4 papiru koji ne blijedi kroz vrijeme.

Važno je sačuvati ranije snimke EKG-a jer u nekoj hitnoj situaciji mogu poslužiti za usporedbu s aktualnom snimkom te olakšati liječniku postavljanje točne dijagnoze.

Ultrazvuk srca s color dopplerom

Među ponudom ultrazvučnih pretraga Poliklinika Kvarantan nudi i ultrazvuk srca. Ultrazvuk srca je vrlo pouzdana metoda koja opisuje veličinu srca, debljinu njegovih stijenki, promjene na zaliscima, postojanje izljeva oko srca, ispad funkcije pojedinih dijelova srca kod infarkta. Pregled i interpretacija mogu biti otežani debljinom bolesnika i postojanjem kroničnog bronhitisa jer takva stanja otežavaju dobar prikaz srca.

Ergometrija

Ergometrija je pretraga srca kojom se testira srce u opterećenju. Namjenjena je testiranju bolesnika s nejasnim smetnjama u prsnom košu. Također testiramo i kretanje krvnog tlaka u opterećenju. Opterećenje se postiže pomoću trake za trčanje ili sobnog bicikla. Prije pretrage na prsa ispitanika pričvrste se elektrode koje snimaju srce i tlakomjer na nadlakticu kojim se prati krvni tlak. Potom započinje opterećenje, prvo laganije dok se ispitanik ne zagrije, a onda se ono stupnjevito podiže do maksimalne toleracije ispitanika ili pojave patološkog nalaza u elektrokardiogramu koji se kontinuirano prati i/ili neprimjerenog skoka krvnog tlaka ili pada krvnog tlaka. Nakon završene pretrage analizom dobivenih podataka može se postaviti ili isključiti dijagnoza koronarne bolesti. Kod nekih ispitanika ergometrija može biti lažno pozitivna i lažno negativna. Tijekom ergometrije provodi se i spirometrijatestiranje funkcije pluća.

Holter EKG

Poliklinika Kvarantan omogućava svojim pacijentima 24/48 satno snimanje elektrokardiograma. Holter EKG označava 24 ili 48 satno snimanje elektrokardiograma. Obavlja se tako da se na prsa ispitanika zalijepi nekoliko elektroda koje završavaju u maloj kutijici večine mobitela koja registrira električnu aktivnost srca. Glavne indikacije za snimanje Holter EGK-a su aritmija, osjećanja lupanja srca, preskakivanja srca, bolovi u prsima, analiza rada elektrostimulatora srca – pacemaker. Nakon što su elektrode zaljepljenje i uređaj uključen ispitanik nastavlja sa svojim svakodnevnim životom. Nakon 24 do 48 sati uređaj se skida i dobiveni podatci analiziraju u kompjuteru. Na snimkama se jasno vidi pojava fibrilacije atrija, ventrikularnih ekstrasistola (VES), supraventrikularnih ekstrasistola (SVES) i drugi oblika aritmija i blokova.

Holter TLAKA 24-satno mjerenje krvnog tlaka

Poliklinika Kvarantan posebnu pažnju poklanja otkirvanju i liječenju povišenog krvnog tlaka. Holter za tlak ili 24 satno mjerenje krvnog tlaka je metoda kod koje ispitanik nosi 24 sata jedan mali aparatić koji automatski u zadanim intervalima mjeri tlak i puls, tijekom dana i noći, na poslu, u autu , tijekom spavanja itd.

Da li je moguće “osjetiti” visinu krvnog tlaka bez mjerenja?

Tvrdnje pojedinaca da “oni osjećaju visinu tlaka” samo su ponekad u skladu s mjerenjima. Iste tegobe – vrtoglavica, lelujanje, malaksalost, glavobolja i dr. javljaju se i uz povišeni i uz sniženi krvni tlak. Vrijednosti krvnog tlaka više od 145/95 smatraju se patološkim. Ako ispitanik ima neke od čimbenika rizika – pušenje, pretilost, povišenje masnoća u krvi ili ako je žena u menopauzi tada se krvni tlak viši od 135/90 smatra patološkim. Kod bolesnika koji su preboljeli moždani ili srčani udar krvni tlak treba biti još niži. Naravno treba uzeti u obzir i opće stanje bolesnika, postojanje promjena na krvnim žilama, druge pridružene bolesti i sl.

Što je to oscilirajući krvni tlak?

Puno je bolesnika koji se žale da im krvni tlak oscilira – “skače gore i dolje”. Krvni tlak normalo oscilira. Tijekom noći je niži, po danu je viši. U mirovanju je niži, a u naporu fizičkom ili psihičkom viši. Zato je potrebno uraditi 24 satno mjerenje krvnog tlaka kojim se utvrđuju prosječne vrijednosti tlaka, najniže i najviše vrijednosti te postotak odstupanja izmjerenih vrijednosti od nekih zadanih normalnih vrijednosti.

Spirometrija

Spirometrija mjeri kapacitet i funkciju pluća te može doprinijeti ranom otkrivanju kroničnog bronhitisa. Takođr pomaže razlikovanju angine pektoris od bronhitisa.