Transrektalni ultrazvuk prostate - TRUS

Transrektalni ultrazvuk prostate - TRUS

Primarijus dr. Marino Kvarantan je bio prvi liječnik u Hrvatskoj koji je u redovnu kliničku praksu uveo transrektalni ultrazvuk prostate i biopsije pod kontrolom tog ultrazvuka. To je bilo 1988.

Transrektalni ultrazvuk prostate (TRUS) je ultrazvuk prostate kod kojega se prstu slična sonda uvodi u početni dio debelog crijeva (5-do 10 cm) i prislanja se na prostatu. Takav direktni kontakt sonde i omogućava vrlo preciznu analizu prostate i otkrivanje različitih bolesti prostate. Pregled je potpuno bezbolan

Transrektalni ultrazvuk prostate s kolor i power dopplerom daje izvrsne informacije u bolestima prostate i mokraćnog mjehura.

Rak prostate

TRUS precizno pokazuje sumljiva područja u prostati. Temeljem nalaza ultrazvuka , pipanjem prostate prstom te uz nalaz PSA postavlja se indikacija za ciljane TRUS-om vođene biopsije – punkcije prostate.

Tako provedena punkcija prostate je skoro bezbolna i precizna. Ubično se tankom iglom uzima 8 do 12 uzoraka tkiva prostate. Nakon tako postavljene dijagnoze može se planirati liječenje raka (kacinoma) prostate. Rak prostate najčešće je bolest starijih ljudi, ali ponekad se javlja i u mlađim godinama. Naš najmlađi pacijent imao je 45 g. Kod mlađih ljudi rak ima zločudniji karakter i brže napreduje.

Hipertrofija prostate dobroćudno povećanje prostate adenom prostate

Tijekom godina središnji dio prostate – adenom, se poveća i pritisne na vrat mokraćnog mjehura. To dovodi do otežanog izmokravanja, čestog mokrenja, zastoja mokraće u mjehuru, infekcija mokraćnog mjehura eventualno treba stavitii kateter u mjehur. TRUS prostate detaljno pokazuje strukturu prostate i jasno razlikuje dobroćudno od zloćudnog povećanja prostate. Ne treba zaboraviti da se adenom prostate pojavljuje već kod maldih ljudi, ali obično prve smetnje počinje stvarati u pedesetim godinama života.

Upale prostate

Akutne i kronične upale prostate također ostavljaju tragove na tkivu prostate. Kod akutne upale prostate – akutni prostatitis prostata postaje velika, grube strukture, bolna na pipanje, a javljaju se i ostali simptomi upale prostate – bolno mokrenje s pečenjem, nemogućnost izmokravanja, visoka temperatura. Pod kontrolom transrektalnog ultrazvuka moguće je punktiratri ciste i apscese (gnojne nakupine) u prostati.

Kronična upala prostate ostavlja u prostati kalcifikate, ciste, ožiljke.U tim manje vrijednim dijelovima prostate perzistiraju žarišta infekcije koja se povremeno pojavi s burnim simptomima

Pregled mokraćnog mjehura

Transrektalni ultrazvuk prostate – eho prostate, odlično pokazuje i mokraćni mjehur pa je moguća fina analiza stijenke mokraćnog mjehura kod različitih simptoma od strane mokraćnog mjehura. Kada se govori o simptomima upale mjehura onda se često izjednačavaju muškarci i žene. Činjenica je da su simptomi upale mjehura česti kod žena jer su kod njih i upale mjehura česte zbog kratke mokraćne cijevi. Kod muškaraca najčešće se radi o simptomima upale prostate, sjemenih mjehurića , a ponekad i testisa ili upale uretre, a vrlo rijeto su simtomi upale mjehura u muškaraca znak bolesti samog mjehura.

Rak i polipi mokraćnog mjehura javljaju se skoro isključivo kod pušača. Oni se mogu otkriti kada su još vrlo mali, obično ograničeni na samu sluznicu mjehura te tada jednostavno i bez velike operacije izlječivi. TRUS može precizno izmjeriti volumen urina koji zaostaje nakon izmokravanjarezidualni urin.Takođr odličn ose vide i kamenci u mokraćnom mjehuru.