Ultrazvuk trbuha (ultrazvuk abdomena, ultrazvuk trbušne šupljine) s color dopplerom

Ultrazvuk trbuha (ultrazvuk abdomena, ultrazvuk trbušne šupljine) s color dopplerom

Primarijus dr. Marino Kvarantan bio je jedna od prvih liječnika internista koji su ovladali tom metodom i intenzivno ju koristili u liječenju bolesnika u Internoj intenzivnoj jedinici KBC Rebro.

Ultrazvuk jetre, žučnjaka, žučnih putova i gušterače

Ultrazvuk opisuje promjene jetre kod različitih bolesti. To mogu biti kronično oštećenje jetre alkoholom – ciroza, masna jetra, ciste u jetri, tumori u jetri, metastaze u jetri.

Ultrazvuk u žučnjaku može pokazati kamence, kamence u žučovodima, upalu žučnjaka, upalu žučnih vodova, polipe u žučnjaku, proširenje žučnih vodova.

Uvijet za dobar prikaz gušterače ultazvukom je da nema puno plinova po crijevima. Lijepo se vidi glava i trup gušterače, struktura tkiva, postojanje proširenja kanala, ciste u gušterači ili tumori gušterače.

Ultrazvuk bubrega s color dopplerom

Ultrazvuk bubrega opisuje kontruru bubrega, debljinu aktivnog tkiva bubrega, postojanje kamenaca i proširenje kanalnog sustava. Odlično se vide ciste i tumori bubrega. Bubrežni kamenci manji od 5 mm teško se razaznaju ako su u središnjem dijelu bubrega. Maleni bubrezi karakteristika su kroničnih bolesti, a veliki bubrezi se javljaju kod akutnih bolesti. Izuzetak je šećerna bolest kod koje dolazi do povećanja bubrega.

Ultrazvuk mokraćnog mjehura s color dopplerom

Mokraćni mjehur mora biti jako ispunjen mokraćom da bi se ultrazvukom mokraćnog mjehura dobio dobar prikaz kontura mjehura i sluznice mokraćnog mjehura. Odlično se prikazuju kamenci u mokraćnom mjehuru, tumori sluznice mokraćnog mjehura. Interesantno ne napomenuti da se karcinom mokraćnog mjehura skoro isključivo javlja u pušaća. Iako se prostata prikazuje tijekom pregleda ultrazvukom mokraćnog mjehura takva pretraga nije dovoljno precizna i treba uraditi transrektalni ultrazvuk prostate TRUS link na trus.

Ultrazvuk slezene s color dopplerom

Slezena je smještena je dosta visoko straga s lijeve strane i uglavnom se može dobro analizirati. Ona može biti povećana vezano uz bolesti jetre ciroza jetre i uz neke hematološke bolesti.

Ultrazvuk želuca, crijeva i slijepog crijeva

Ultrazvuk želuca može pokazati zaostajanje hrane u želucu, ali ultrazvuk nije metoda pregleda želuca i uredan nalaz u području želuca ne isključuje bolest želuca.

Ultrazvuk crijeva može pokazati eventualno proširenje crijeva tijekom zapetljaja crijeva, a ponekad se mogu uočiti i veći tumori debelog crijeva. Ultrazvuk nije metoda pregleda crijeva i uredan nalaz u području crijeva ne isključuje bolest crijeva.

Ultrazvuk apendiksa “slijepog crijeva”-crvuljka s kolor dopplerom je metoda koja se u zadnje vrijeme dosta koristi u dijagnosticiranju akutne upale crvuljka. Crvuljak se ne može uvijek prikazati ultrazvukom.

Ultrazvuk aorte, limfnih čvorova i velika šuplje vene s color dopplerom

Velike krvne žile u trbuhu lijepo se prikazuju na ultrazvuku trbuha pod uvjetom da nema previše plinova u crijevima.

Punkcije i biopsije pod kontrolom ultrazvuka

Jedna od prednosti ultrazvučnog pregleda trbuha (abdomena) je mogućnost punkcije (biopsije) čvrstih organa pod kontrolom ultrazvuka. Naime liječnik tijekom biopsije cijelo vrijeme na ultrazvučnom aparatu prati kretanje vrha igle. Time se postiže precizno uzimanje uzoraka i izbjegava oštećenje organa. Postupak je praktički bezbolan.

Priprema za ultrazvuk trbuha

Praktički nije potrebna. Ipak se preporuča da je pacijent natašte jer se onda bolje prikaže žučnjak. Korisno je donijeti sve stare nalaze ultrazvuka ili drugih pregleda. Ako pregledanik ima puno plinova po crijevima tada s liječnikom treba dogovoriti pripremu.