Ultrazvuk testisa s color dopplerom

Ultrazvuk testisa s color dopplerom

Ultrazvuk testisa i skrotuma (mošnji) daje odličan uvid u strukturu testisa, epidimisa, krvnih žila u skrotumu te kože i potkožnih pomjena. Ultazvukom se mogu otkriti promjene u testisima koje su posljedica raka, upale, povrede.

Prikazuju se i pasjemenici – epididimisi, uz testis priključene vrečaste lobulirane tvorbe. Mogu se viditi i ciste epididimisa ili testisa. Jasno se prikazuje i hidrokela – tekućina oko testisa i varikokela – proširenje vena u skrotumu koje može biti odgovorno za neplodnost muškarca.

Color doppler odlično pokazuje prokrvljenost testisa i širinu priležečih vena koje mogu dovesti do varikokele - važnog razloga za neplodnost muškaraca.

Važno je kontrolirati retinirane testise, odnosno one koji su ostali u ingvinalnom kanlau – odnosno koji se nisu spustili u skrotum. U takvim retiniranim testisima često se razvija rak testisa.

Rak testisa se odlično i na vrijeme može otkriti ultrazvučnim pregledom. Važno je naglasiti da rano otkrivanje raka testisa onogućava sigurno izliječenje.