Gastroenterologija

Gastroenterologija

Gastroenterologija je dio interne medicine koji se bavi bolestima donjeg dijela probavnog sustava koji čine jednjak, želudac, dvanajesnik, debelo i tanko crijevo, crijeva, jetra, žučnjak, žučovodi i gušterača.

Gastroenterološki pregled sastoji se od razgovora s bolesnikom, detaljnog kliničkog pregleda, obično se uradi i ultrazvuk trbuha. Potom se prema dogovoru liječnika i bolesnika mogu uraditi i dodatne pretrage – kolonoskopija, gastroskopija, laboratorij, eventualno se u suradnim ustanovama dogovaraju i potrebne radiološke pretrage.

Gastroskopija

Gastroskopija poznata još kao gornja endoskopija i ezofagogastroduodenoskopija (EGD) instrumentalni je postupak koji omogućuje liječniku da gastroskopom detaljno pregleda jednjak, želudac i dvanaesnik.Gastroskop je instrument kojeg čini vrlo savitljiva tanka i glatka cijev sa rasvjetom na vrhu, debljine debljine 6-8 mm, a uvodi se kroz usta do jednjaka, želuca i dvanaesnika.

Detaljnije o gastroskopiji

Kolonoskopija

Kolonoskopija je pretraga debelog crijeva, a obavlja se savitljivim kolonoskopom. Pretraga se poduzima pri pojavi krvi u stolici, sumnji na upalu (kolitis, ulcerozni kolitis i/ili Crohn-ova bolest) ili rak u debelom crijevu, nejasnim bolovima u trbuhu ili kod nekih drugih indikacija. Pregled treba učiniti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju sa pojavom proljeva, neobjašnjivom boli u trbuhu, pojavi krvi u stolici ili nakon stolice. Kolonoskopija se preporuča u svih starijih od pedeset godina sa podacima o raku debelog crijeva u obitelji, preporuča se i kao preventivni pregled iznad pedesete godine života, zbog povećane učestalosti karcinom debelog crijeva u zrelijoj životnoj dobi.Tijekom pretrage može se uzeti uzorak tkiva za analizu (biopsiju). Taj postupak je bezbolan.

Detaljnije o kolonoskopiji

Bezbolna gastroskopija i kolonoskopija

Kratkotrajna opća intravenozna anestezija (popularno nazvana narkoza) je postupak kod kojeg bolesnik bolesnik u venu dobiva sredstvo za uspavljivanje. Danas su bezbolna gastroskopija i bezbolna kolonoskopija u anesteziji ( u narkozi ili pod narkozom) rutinski postupak. Takva anestezija primjenjuje se s ciljem da smanji osjećaj neugode koju takve pretrage uzrokuju. Postupak je siguran i provodi se rutinski. Dobro ga podnose starije osobe te općenito bolesne osobe kod kojih se želi izbjeći naprezanje i bol kod dijagnostičke pretrage. Obično liječnik internist prije pregleda procijeni eventualne rizike takvog zahvata i o tome se dogovori s liječnikom koji će voditi anesteziju.

Detaljnije o bezbolnoj endoskopiji

Ultrazvuk trbuha

Ultrazvuk trbuha je bezbolna i bezopasna metoda pregleda trbuha. Detaljno opisuje čvrste organe u trbuhu – jetru, gušteraču, slezenu i bubrege, daje odlične informacije o žučnjaku, žučovodima i krvnim žilama te postojanju tekućine u trbuhu. Pod kontrolom ultrazvuka mogu se raditi precizne punkcije trbušnih organa.

Detaljnije o ultrazvuku trbuha